Topic-icon Gelişmiş ülke insanları neden tıbbı seçmez?

13 years 5 months ago #1 by umc
Gelişmiş ülkeler arasına ABD'yi de dahil edeceksek, şöyle söyleyeyim. Doktoru 200 bin dolardan ucuza maledemediği için, (ki bunun sebebi halkı ve devleti soyan sigorta şirketleridir işin derininde) yurt dışından doktor ithal etmek zorunda kalmaktadır.

[Unutmadan söyleyelim, "standartları çok çok yüksek olan, burnunu yere indirmeyen, burnundan kıl aldırmayan" ABD devletinin 16 trilyon dolar dış borcu vardır, ve nasıl kapatacağı hakkında 2011 Temmuz ayı itibariyle savaş yapmak ve silah zoruyla gasp etmek, sağa sola demokrasi getirmek dışında geçerli bir planı yoktur, 2012 yılı bütçesi halen sonuca bağlanamadığı için 2 defa erteleme almıştır ve 2 Ağustos için son tarih verilmiştir.Günahıyla, sevabıyla, ucuz ama dünyanın her yerinde yarışabilecek düzeyde hekim yetiştiren bir tanecik Türkiyemin dikkatine]

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: kerim, in ter, sctf

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago #2 by in ter
Gelişmiş ülkelerde tıp eğitiminin masrafları ortada. (Sanki çok ülke biliyorum da :P )

Amerika'da tıp fakültesi okumaya kalksan binlerce dolar...Bi intern eğitiminde bile sigortadır fln dünyanın masrafı yapılıyor. Biz de öyle mi bazı yerler de maket bile yok, ilk kan alma, sütür vs hastanın üzerine yapıyosun.

Bizdeki sistem saldım internü servise mevlam kayıra... :lol: (Akarı yook, kokarı yook...Beleşe çalışan personel, hatta bizde 6. sınıf tıp öğrencisi üniversiteye iş gücü olarak büyük yarar sağlar. Ondandır bu maaş tartışmaları vs.)
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago #3 by ertug

salvador wrote: Türkiyede tıp garanti meslek diye seçiliyor, ve kontenjanlar çok arttı,elit öğrenci tayfası da tıpı seçiyor, bu iyi mi bilmem)yani gelişmemiş ülkelerde insanlar tercihlerini bir ideal yaratıp yapamıyor. Ayrıca eminim ki ekonomik olarak gelişmiş bir ülke olsaydık, üniversiteler ücretsiz de olsaydı


Ki katılmamak elde değil.Pek çok üniversite 100-300 arasın heryıl doktor mezun ediyor , ki bu da bence biraz usta cırak ilişikisne korele bir eğitimle mezun olunması gerekilen bir bölüme yapılan büyük bir haksızlık bence.Almanyada zaten direk iş garantisi yok.Lisede iken meslek secimi konusunda oldukça yönlendirici olyorlar ve cocukları mutlaka 2-3 gün bir meslek eğilinin yanına gönderiyorlar .Onun zorluklarını güzellikleri görsünler diye.Ben internken de yanımzı bir sürü liseli genc gelmişti.Onlara tüm servis ve sıkıntılar aktarıldı.buna rağmen hala ilgineneler cıkıyor tabi:)))
Ayrıca oralarda daha cok erken yaslarda ''meslek edinmeye '' para kazanmaya başlıyorlar.Üretime katılmayı cok erken yaşta okulla birlikte sürdürmesi koşuluyla tesvik ediyorlar.Bu da demek oluyor ki tıbbı secene kadar daha az efor sarferek hayata başlamak seceneği hep bir köşede durmaktadır.
Bir de bizddeki gibi tıbbı bitirir bitermez iş garantin yokki...Orda illaki görüşmeler yapcan ,bazen özel sınavlara girecen ,bir ART olarak mezun oluyor.Tıp dokturu dedikleri seye yani Dr.med. olabilmeleri icin illaki bir 1,5 2 yıllık phd gibi bir tez istiyorlar....

Bizde ise TUS secenğin var , en olmadı yurduma hizmete koşarsın .Bir sekilde hayata doktor olatak hazır ve nazırsın.
Daha cooook var coookk...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • ertug
  • ertug's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
13 years 5 months ago #4 by ertug
Ulaş abiye katılıyorum .Öncelikle gelişmiş ülkelerdeki durumu ortaya koymak , sonra bir beyin fırtınası yapmak lazım .Zira bir Amerikaya bakarak gelişmiş ülkeler olrak sınırlı bir pencereden bakmak doğru olmaz.Örneğin bildiğim kadaryıla Almanyada , Avustryada , Italyda cok iyi tıp okuları var ve talep yüksek.Ama Almanyadaki tıp okullarına girişin cok ama cok zor oldugunu biliyorum .bir öğrenci lisede tam notları varsa ancak secim kriterleri olarak liseden sonra zor koşullarda devam ediyor.Belkide giriş kriterlerinin yüksek olması zorlayıcı bir faktor olarak düsünülebilir.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • ertug
  • ertug's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
13 years 6 months ago #5 by umc
İlginç bir soru bu, ama önce bu gerçekten böyle mi onu doğrulamamız gerekiyor. Gerçekten gelişmiş ülke vatandaşları tıp tahsil etmeyi seçmiyor mu? Bu konuda elimizde bir istatistik veri var mı?

ABD'nin doktor ithalatının sebeplerinden daha net olanı, doktor yetiştirmenin, ithal etmekten daha pahalıya geliyor olmasıdır. Bunun gelişmişlik düzeyiyle bağlantısı direk midir yoksa kafa karıştırıcı (confounding factor) bir etken midir, bundan emin değilim. Ama her durumda gerçekten üzerinde düşünülmeye değer bir konu.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 6 months ago - 13 years 6 months ago #6 by salvador
Arkadaşlar, gelişmiş ülkeler doktor ithal ediyor sürekli çünkü oralarda yeterli sayıda doktor yetişmiyor; bunda tıp fakültelerinin pahalı olması etkili şüphesiz,ancak şahsi görüşüm adamlar iş garantisi sorunu yaşamadıkları için, canı neyi istiyorssa onu seçiyor(türkiyede tıp garanti meslek diye seçiliyor, ve kontenjanlar çok arttı,elit öğrenci tayfası da tıpı seçiyor, bu iyi mi bilmem)yani gelişmemiş ülkelerde insanlar tercihlerini bir ideal yaratıp yapamıyor. Ayrıca eminim ki ekonomik olarak gelişmiş bir ülke olsaydık, üniversiteler ücretsiz de olsaydı yine de bizdeki tıp kontenjanlarının bir kısmı boş kalırdı, çünkü insanlar doktorluğun nasıl bir zanaatkarlık olduğunu parasını görmeyince anlardı .Sizlerin bu konu hakkındaki görüşlerinizi merak ediyorum.
Teşekkürler...
The following user(s) said Thank You: umc, hejar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.311 seconds