- Posts: 211
- Thank you received: 152
İki yıl sonraya MR randevusu
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- abdulkadir1983
-
- Offline
- kısıtlı üye ++
-
Intern in ikna kabiliyetini gelistirmesi icin radyolojiyle diyalog cok onemliidir.


Please Log in or Create an account to join the conversation.
Tüm haber siteleri aynı kaynaktan faydalandığı için haber metinleri birbirinin neredeyse aynısı, buraya bir örnek link koyuyorum, bilmeyenler okusun diye..
www.haberler.com/3-aylik-bebege-2-yil-so...vusu-3113084-haberi/
İstanbul Üniversitesi, kendi sitesinde konuya ilişkin bir yazılı açıklama yaptı..
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde hayatı kurtarılan Sudenaz bebeğin tedavisi başarıyla sürüyor
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (CTF)’ne getirilen bebek hastalarımızdan Sudenaz Akgül ile ilgili olarak 9 ve 10 Kasım 2011 tarihlerinde çeşitli haberler medyaya yansımıştır. Söz konusu bebek hastamızda hiçbir aşamada tanı ya da tedavide gecikme ya da ihmal söz konusu değildir.
1-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde haftada 7 gün-24 saat, tatil günleri dahil maksimal kapasite ile MR çekilmektedir.
2- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde acil durumlarda MR çekimi randevuya gerek kalmadan aynı gün gerçekleştirilmektedir. Ancak gerçek “acil” tanımı sadece hekimler tarafından yapılabilir. Hasta yakınlarının acil olan durumla, acil olmayan durumu bilimsel anlamda tanımlaması mümkün değildir.
3-Söz konusu bebeğimizin iki hastalığı söz konusudur: Biri acil olarak tanımlanabilecek ve yeni ortaya çıkan hastalık (aspirasyon pnömonisi: akciğere gıda kaçması sonucu oluşan zatürre), diğeri acil olmayan ve doğumdan beri mevcut olan hastalık (nöromotor gelişme geriliği).
a) Acil olan hastalık başka bir devlet hastanesinde tedavi edilmeye çalışılmış, ancak durumu çok riskli olduğu için –çoğu kez yapıldığı gibi- üniversite hastanesine sevk edilmiştir. Bu acil akciğer hastalığı MR çekmeyi gerektiren bir durum değildir ve gerekli tedaviler anında uygulanarak bebeğin hayatı kurtarılmıştır. Halen hastanın tedavisi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde devam etmektedir.
b) Bebeğin MR çekmeyi gerektiren ikinci hastalığı doğuştan mevcuttur ve MR’ın acil olarak çekilmesi gerekmemektedir. Ayrıca yoğun tedavi gerektiren ilk hastalığının ağır döneminde hastanın MR’a yollanması ve anestezi uygulanması ek riskler yaratabilecekti. Bu nedenle bebek acil hastalığının kritik dönemi geçtikten sonra (birkaç gün içerisinde) güven içersinde MR’a yollanmış ve kafa (kranial) MR’ı sorunsuz çekilebilmiştir. Hastanın acil durum yaratan ilk hastalığı akciğerindedir, ancak akciğer MR’ının çekilmesini gerektiren bir durum yoktur.
4- CTF ülkemizin en itibarlı üniversite hastanelerinden biri olduğu için -doğal olarak- hastaların en fazla itibar ettiği ve başvurduğu hastanelerden biri, belki de birincisidir. Ayrıca kamuoyunun çok iyi bildiği gibi ciddi problemli hastaların tüm Türkiye’den sevk edildiği bir referans merkezidir. Hem bu nedenlerle oluşan yoğunluk, hem de yukarda belirtildiği gibi gerçekten acil hastalara öncelik verildiği için acil olmayan (rutin) MR randevuları uzun olabilmektedir.
Sonuç olarak, söz konusu bebek hastamızda hiçbir aşamada tanı ya da tedavide gecikme ya da ihmal söz konusu değildir. Hasta yakınları tarafından bebeğin klinik durumu hakkında bilgi verilmeden -tedavisini yapan ekibin bilgisi dışında, randevu alınmaya çalışıldığı için geç bir tarihe randevu verilmişse de, buna paralel olarak, hastayı takip eden doktorlar tarafından ilgili bölümle gerekli bağlantı kurularak en kısa zamanda MR çekilmesi sağlanmıştır. Acil olan ilk hastalık şifa bulsa da, MR çekilmeyi gerektiren ve doğuştan olan rahatsızlık ömür boyu bakım gerektiren müzmin (kronik) bir hastalıktır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Ali Murat Pussane
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- Hell_Spawn
-
Topic Author
- Offline
- tam üye
-
- Posts: 238
- Thank you received: 146