Topic-icon Karar süreci ile ilgili düşüncelerini paylaşmak isteyenler var mı?

8 years 4 months ago #1 by mehmetyasin
hocam rica etsem bana mail atabilir misiniz? teşekkürler mehmetyasin38 et h.o.t.m.a.i.l

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 4 months ago #2 by in ter
Eger ki su an icin Amerika'da asistanlik surecine girmek istemiyorsan bahsettigin sebeplerden Turkiye'de asistanliga girmek mantikli.

Hem green kartini da yakmana gerek yok. Hemen goc edemeyecekler icin reentry permit denilen bi durum vardir. 2+2+1 toplam 5 yil erteleyebiliyorsun.

Burada asistanlik yaparken Amerika konusunda da fikirlerin netlesor, yavas yavas sinavlarini alirsin, evlenirsin:). Sonra daha rahat kafayla Amerikada asistanlik yandal seceneklerini dusunursun.

Ben de az cok ayni yollardan gectim, green card ini yakma bence. Guzel bir firsat.

Basarilar...
The following user(s) said Thank You: mehmetyasin

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 4 months ago #3 by mehmetyasin
Su anki dusuncem TUS a girip yerlesmek ve kalan 2 sinavi (2ck,2cs) 7 yil icerisinde gecip ECFMG sertifikali bir dr olmak.
Ayrica Ilerde uzman olduktan sonra kisa sureli gidip gelmek (6 aylik -1 yillik gibi)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 4 months ago - 8 years 4 months ago #4 by mehmetyasin
Selamlar herkese,
Biraz kendimden bahsedeyim,

Su an 24 yasindayim ve 2010 girisliyim
2013 yazinda 2.5 ay research tecrubem ve 1 yayinimiz oldu
Besinci siniftayken Green Card cikti ben de mezun olmamak ve elective ayarlayabilmek icin Mayis 2016 da intornlugumun bitmesine bir kac ay kala Amerikaya gittim
Agustos 2016 da step 1 e girdim (sonuc uc bes gun icinde aciklanir)

Bu surecten vazgecmeyi ve green card i yakmaya karar vermek uzereyim

Nedenlerine gelirsem
Oncelikle omur boyu Abd de yasama fikri ilerde kismen de olsa bahsedecegim sosyal nedenlerden dolayi cok uzak geliyor
Surecin ne kadar surdugune bakacak olursak
Asistanlik en iyi ihtimalle 2018 temmuzda basliyor (2 yil var)
Dahiliye ya da cocuk istiyorum (3 yil)
Yan dal yapmak hos olur (2-3 yil)

Toplamda egitim sureci en az 7-8 yil suruyor.Kisa bir sure degil.

Bu gidisimde 3 ay kaldim.Surekli kalacagimi dusunerekten hemen bir araba ve Amerikan ehliyeti aldım kisaca turist olmadigimi bilerekten gunluk hayatin akisina kaptirdim kendimi

Daha once de bir cok kisi yazmis,asosyol birisi olmamama ragmen gerek Turkiye'de usmle sinavlarina hazirlanma surecinde gerek Abd ye gittikten sonra yalnizlik duygusuyla basbasa kalmak kolay bir durum degil.Ilk baslarda ucuza bir arabaya binmek (2003 honda civic-2200 dolar),insanlarin nazikligi,kurallara uyulan bir trafik,yemyesil parklar insana cok guzel geliyor.ama bunlari Tr deki sevdiklerinle paylasamamak arabana ailenle,kardeslerinle binememek yakin arkadaslarinla istanbulda gezdigin gibi sehri altini ustune getirememek bir cok seyin tadını tuzunu aliyor.ilerde abd de milyon dolarlik evde otursan ve garajinda 5 luks araban da olsa yine bahsettigim bu durum devam edecek

Ayrica 25-35 yas arasi sadece mesleki degil ozel hayatla ilgili de muhtemelen onemli kararlarin alinabilecegi yillar.Abd deyken bu konunun nasil olacagi cok sisli bir durum.Cok detaya girmiycem ama gordugum en iyi örneklerden birisi olan esli ve kendisi dr ve Türk olan bir aile.(35 yaslarındalar) Asistanlikta farkli yerlere kabul aldiklari icin bir kac yil birbirlerinden ayri eyaletlerde yasamislar.


Ayrica su an Tr deki siyasi gundemde adi her an gecen o gruptan da
degilseniz direkt hazir bir cevreniz olmayabiliyor

Dile gelirsek;mesleki ingilizceye tamam halledilebilir ama arkadaslarinla Turkce'de her gun yaptigi sakalari esprileri Ingilizce de yapabilmek icin baya bir dil yetkinligi gerekiyor

Biraz daginik oldu ama kafamdaki genel tablo bu.Dikkat ederseniz Tr deki günlük,siyasi problemlere ABD'deki çok iyi araştırma,eğitim ortamına hiç değinmedim çünkü bunların çok tartışılacak bir yanı yok.
The following user(s) said Thank You: dr.esatgunay

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #5 by TANER OZDEMIR
Bence sınavları verip sertifikayı alıp gitmemek daha karizmatik. Fazla duygusala bağlamamak lazım. İnan tus daha kolay. Esas zor olan bu usmle sürecini kafayı yemeden bitirebilmek.

Dr.Taner Özdemir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago - 12 years 10 months ago #6 by TANER OZDEMIR
Dediklerine aynen katılıyorum. Çok haklısın. Zor bir karar. İyi düşünmek lazım.

Dr.Taner Özdemir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #7 by dr.h.e.
Karar süreci gerçekten bu işte en önemli aşama hiç şüphe yok.Ben kendi adıma bir kaç şey yazmak istedim.Ben de kenardan köşesinden USMLE düşünüyordum fakat net bir şey yapmyordum.Malum ABD'de yaşamak uzun yıllar belki ömür boyu herkesin kolay alışabileceği bir şey değil.Kendime sordum,neden ABD'de uzmanlık düşünüyorum diye.Üniversitede çalışmak,insanlığa faydalı işler yapmak istiyorum dedim.Zaten mesleğimiz fıtratı gereği insanlığa her koşulda faydalıdır.Tıbbın zirvede olduğu yer de ABD olduğu için orayı düşünüyorum dedim.Sonra tekrar düşündüm,eğer tıbbın zirvede olduğu yer,bizim yıllardır geniş ve bahçeli evlerinde,huzur içinde yaşayan zengin,müreffeh ailelerini filmlerde seyrettiğimiz,hekim maaşlarının yılda yüzbinlerce dolar olduğu,gezmeye bile gidenlere ülkemizde farklı bir gözle bakılan,hatta bir çok insanımızın gencimizin hayattan tek isteği orayı gezmek,görmek,kapağı oraya atmak olan bir ülke olmasaydı,şöyle bir ülke olsaydı,hekim maaşları kıt,hayat seviyesi orta,filmlerde nadiren gördüğümüz fakat tıpta zirvede bir ülke olsaydı oraya yine de gitmek ister miydim diye sordum kendime.Malesef cevabın içimin derinliklerinden hayır olduğunu duydum.Sonra demek ki dedim benim isteğim masum bir akademik hayat isteği değil,belki bir kaçış,kurtuluş,kendini garantiye alma.Yanlış anlaşılmasın oraya giden başarılı arkadaşlarımıza böyle demiyorum bunlar benim kendi adıma düşüncelerim.Dolayısıyla soğumaya başladım USMLE düşüncemden.

Ülkemizde son dönemde özellikle hekimlik mesleğinin bir çok hakkı elinden alındı,ne kadar utanç verici bir durum olsa da herkes hekimlerin sözde maaşlarından konuşmaya başladı.Sözde aldıkları bu maaşları haketmedikleri konuşuldu duruldu ve sonuçta önceden hekime çok çok değer veren,köylerde kahvehanenin önünden geçtiğinde herkesin ayağa kalktığı ülkemizde hekime ve hekimliğe nispeten bir nefret oluştu.Nispeten diyorum çünkü hala halkımızın büyük bir kısmının hekimlere saygı duyduğunu biliyorum.Öğrenci olmamıza rağmen annemiz yaşındaki teyzelerimiz hastanede kapıdan geçerken bizlere yol veriyorlar,yüzümüze gülerek bakıyorlar.Malesef bazı arkadaşlarımız ülkemizdeki bu şartları öne sürerek USMLE yi bir kaçış olarak görüyorlar,görmek istiyorlar.Bu düşünce bence çok yanlış ve ülkemizin,geleceğimizin aleyhine.Çünkü hepimiz milyarlarca lira harcanarak,hepimizin annesinin babasının ödediği vergilerle kurulan hastanelerde,milyarlarca lira masraf yapılarak ülkemizin insanlarına(ve tabi ki gerektiğinde tüm insanlığa) hekimlik hizmetini yapmak için yetiştiriliyoruz ve sadece bu şartlara kızarak bir nevi ülkemizden kaçmak hepimiz ve ülkemiz için bir kayıptır.Ortalıkta hoş olmayan şartlar ve işler varsa bunları düzeltecek olan yine bizleriz.Ütopik bir düşünce gelmesin,gerçekten durum böyle,bu durumları düzeltecek olan bizleriz,ama bu iş buralardan her nasıl olursa olsun kaçayım demekle olmaz.Yine yanlış anlaşılmak istemem,elbette ki bir çok fedakarlık yaparak ,ABD de asistanlık yapmaya hak kazanıp, ülkesine dönerek veya dönmeyerek insanlığa faydalı işler yapan ve yapma amacındaki tüm arkadaşlarımı tenzih ederim.Fakat,buralarda da bilimin ve özgür bilimsel ortamın gelişmesi için birilerinin kalıp çabalaması,fedakarlık yapması gerekiyor her ne pahasına olursa olsun.

Son olarak Türkiye'de ilk ve dünyada da sayılı yüz naklini yapan Akdeniz Üniversitesi'nden değerli hocamız Prof.Dr.Ömer Özkan'ın bir haber sitesindeki konuşmasını aktarmak isterim.Tüm arkadaşlarımızın verdikleri kararların hayırlı olmasını temenni ederim.İnsanlığa faydalı işler yapmak ümidiyle...

''YURT DIŞINDAN TEKLİF VAR
Cihan Topal'a yapılan çift kol naklinden sonra özel hastanelerden ve yurt dışından teklifler aldığını dile getiren Özkan, bugüne kadar ciddi anlamda kimseyle görüşmediğini söyledi. Tekliflerin gurur verici olduğunu dile getiren Özkan, ''Burada olmaktan mutluyuz. Gittiğim yerde asker olmaktansa burada subay olmayı yeğlerim'' dedi.

Yurtdışında mutlaka daha popüler olacağına işaret eden Özkan, buna karşın Türkiye'de de önünün açık olduğunu kaydetti. Özkan, ''1. sınıf vatandaş olduğunuz bir yerdesiniz. Vatanınızdasınız'' diye konuştu.''

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 4 months ago #8 by mor
açıkcası güzel bir fikir sunmuşsunuz.teşekkür ederim ama gözlemcilik ayarlamak için nereye başvurmam ne yapmam gerekiyor? hiç bir fikrim yok :huh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 4 months ago #9 by abdulkadir1983
Mrb mor.bence şimdiki bolumunden memnuniyetsizliğin geçici.benim asistanlıkta 3 yıl bitecek herkes asistanlığın baslangic aylarında istifa etmeyi bölüm değiştirmeyi düşünür beklentilerimizi bulamadığımızdan dolayı bu normal.başka arkadaslarinada sorsan hepsi seninle aynı kanidadir.ben dahil birçok arkadasımda ilk 1-1.5 yıla kadar böyle şeyler hissediyordu.bu süreçten kurtulmanın en iyi yolu bölümünün iyi yönlerini görmeye çalışmak ve kitap okumak.bölümün hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursan o kadar daha çok sevmeye başlayacaksın.diğer bölümlerinde bir sürü farklı sikintilAri var hiçbir yer toz pembe değil.usmle konusunda da tustan sonra ınsanlarda birbosluk donemi oluyor.bu süreçte de usmle yi düşünmen güzel birsey ancak sınavları almakla hersey bitmiyor bence en kolay kısmı sınavları almak.en zoru yeni bir ülkeye yeni bir saglık sistemine ve yurt dısında yasamaya alışmak olacaktır.o yüzden de bence sınavlara çalısmaya başlamadan önce bir gözlemcilik pozisyonu ayarlayip oraları görüp öyle karar vermeni tavsiye ederim.sanırım sende cerrahpasadaydin gözlemcilik için bir yer ayarlayip bölüm başkanıyla konustunmu sana izin verirler.zaten 1-2 ay en fazla izin verirler.yıllık izninden kullanıp gidip görebilirsin asistanlığını bırakmamısta olursun.ben de 1 aydır amerikadaydim gözlemcilik ayarlamıştım yeni geldim.sende böyle birsey ayarlayip gider görürsün hem tecrübe olur hem de usmle sürecine nasıl devam edeceğin hakkında kafanda bir fikir oluşur.
The following user(s) said Thank You: TANER OZDEMIR, mor

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 4 months ago #10 by mor
Merhaba, geçen sene tıp fakültesini bitirdim.Şuan 5 aylık göz asistanıyım.USMLE okul bitene kadar aklımda yoktu.Tusa hazırlanma sürecinde neden olmasın diye düşünmeye başladım. Pekçok kişinin hayalini kurmuş olduğu bölümümden memnun değilim. Yeniden tusa hazırlanmak da çok zor geliyor. Step 1 ve 2yi almak için çalışmaya başladım diyelim ve aldım da sonrasında nasıl bir süreç beni bekliyor olacak? Observership için burda asistanlığı bırakıp gitmem gerekecek. Ancak herhangi bir recidency programına yerleşmem kesinleşmeden burdaki pozisyonumdan vazgeçip riske girmek istemiyorum. LOR için yurtdışından bir hocadan referans alınması şart mı? Yani observership yapmadan steplerimi tamamlama ve kabul edilme şansım ne kadar? Bu uzun sürece başlamadan önce kafamdaki soru işaretlerini tam anlamıyla gidermem gerekiyor sanırım.
The following user(s) said Thank You: abdulkadir1983

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago #11 by iskender86
Objektif ve yapıcı eleştiri ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim..
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago - 13 years 5 months ago #12 by umc
Aşağıda alıntısını yapmış olduğun meslektaşımın yorumlarında katılmadığım noktalar olduğu için kırmızı puntolarla ekleme yapmak istedim.

iskender86 wrote: Iskender Bey Merhaba,

Kusura bakmayin biraz gec kaldim yazmakta. Sorulariniza yanit vermeye calisiyim.

Oncelikle USMLE ile ilgili konusucak olursak, evet o sinavlari almak gerekiyor. Benim size tavsiyem hemen, hatta hala ogrenciyken, o sinavlari alip aradan kaldirmak olur. Ancak o sinavlar cok kolay sinavlar degil. Butun gun suren ve bence TUS'tan daha zor sinavlar. 3 asamasi var. 1 ve 2 asistanliga girmeden, otekisi asistanlik sirasinda alinabiliyor. Ancak 2. asama iki asamali. Ilk asamasi yazili, ikinci asamasi sozlu. Bu sinavlardan cok yuksek notlar almanizi tavsiye ederim. O nedenle iyi calismakta fayda var. Yabancilardan 95'in ustunde almalarini bekliyorlar.

Yabancılardan 95 üzerinde alınmasının beklendiği düşüncesi hiçbir bilimsel veri, objektif gözlem ile doğrulanamayacak bir söylentidir. ABD'de tıpta uzmanlık kabul sürecinde usmle skorlarının belirleyici etkisi yoktur, bağlantıların, ilişkilerin ve tavsiye mektuplarının belirleyici etkisi vardır.



Buradaki universitelere kabul edilmek konusuna gelirsek cok uzulerek kolay oldugunu soyliyemiycem. Ancak eger cok istekli olursaniz olur, hem de cok guzel olur. Ancak bastan soylemek isterim kolay degil. Benim icin hayatimin en zorlu sureciydi diyebilirim. Yabanciya cok kapilari acik degil ama iyiyseniz acilabiliyor. Bu meslek zaten bu ullkenin kendi mezunlari arasinda cok competitive. Oyle olunca yabanci icin cok "aaa gelsin" mutlaka olmuyorlar. Ama dedigim gibi iyiyseniz, bu ise bas koyar isterseniz olur.

Pediyatri asistanı olduğunu bildiğimiz bu meslektaşımızın "kolay olduğunu söyliyemiycem" yorumuna katılmıyorum. Pediyatri ABD'de, dahiliye ile birlikte en fazla yabancı hekimin alındığı iki branştan biridir. AMA 'nın istatistikler sayfasına göre ABD'deki tüm pediyatri hekimlerinin %50'ye yakını yabancı kökenlidir. Meslektaşım, ABD'nin en fazla yabancıya ihtiyacı olduğu iki alandan birinde ihtisas yaparken, kendisine danışmak isteyen bir kişiye "yabancıya kapıları açık değil, bu meslek [pediyatri] kendi mezunları arasında kompetitif" diyerek doğru olmayan bir yorumda bulunuyor. Pediyatri ABD mezunları arasında genel anlamda kompetitif olduğunu düşünüyorsak eğer ABD'nin neden pediyatri asistanlarının yarısını ihtal ettiğini açıklamamız gerekir. Kompetitiflik subjektif bir şey değil, arz talep dengesinin iklime göre değişiminin rakamlarla kanıtlanan objektif bir tecellisidir. En genel anlamıyla, sadece pediyatri değil ABD'deki branşların büyük bir bölümü yabancı hekimlere bağlıdır, bağımlıdır, muhtaçtir. Bu branşların başında pediyatri ve dahiliye gelir, çünkü kadro sayıları çok fazladır.

Zorluk ve kolayliklarina gelince, kendi ulkenizden uzakta olmaniz, yabanci olmaniz vs zorluklari heralde. E sistem de tamamiyle (altini cizerek soyluyorum) farkli! Ancak alisip ogrenince tikir tikir isleyen bir sistem. Cok profesyonel bir ortam. Kendinizi gelistirmek istiyorsaniz sinirsiz opsiyonlar sunuyor. Cok iyi egitip, ogretiyorlar. Egitime cok deger veriyorlar. Bunlar da iyi seyleri.

Meslektaşımın bu söylediklerine harfiyen katılıyorum.

Maasa gelince. Asistanlik ve yuksek asistanlik sirasinda ancak kirayi karsilayacak ve gidaya yeticek kadar para aliniyor. Ancak mezun olup, hoca asamasina gelinirse yukseliyor. Ancak o da cok erken olamiyor tahmin edersiniz ki.

ABD'deki asistan maaşı, kira ve gıdadan fazlasına yeter. (New York gibi bir iki yer hariç) Zengin etmez, ama Türkiye'deki eşdeğerinden biraz daha iyi bir hayat standardı sağlar.

Turkiye mi burasi mi derseniz, ben CTF mezunuyum, Capa'da ki asistanligima baslamadan once buraya geldim. Yani hem orada okudum, hem de TUS'a girdim. Iki sistemi de bilen birisi olarak buraya kolay asla diyemem. Hatta benim icin orada kalmak cok daha kolaydi. Ancak bu benim ve ailemin hayaliydi. O nedenle tum zorluklara ragmen bunu yaptigima cok memnunum. Simdi ust asistanlik yapicam 4 sene daha. Yani bayagi yol var. Bazen deger miydi dedigim oluyor Turkiye'de coktan isine gucune baslamis arkadaslarimi gordugumde. Ancak yine de "deger" diyorum dusununce. Yani bu kadar zor olacagini bilerek yeniden girer misin bu ise deseniz, "evet" derim. Profesyonellikten, onunun acik olmasindan, egitime verilen sonsuz degerden, insana verilen onemden, vs cok cok memnunum burada. O nedenle tavsiye ederim.

İçinde biraz ABD'de hayranlığı sezdiğim bu yorumlara katılmıyorum. ABD'de insana verilen değer, eğitime verilen sonsuz değer gibi yorumların çok abartılı olduğu kanaatindeyim. ABD diye bilinen güç ayrıdır, ABD halkı ayrıdır. ABD diye düşündüğünüz olgu dünya kartellerinin yuvalandığı, dünyanın en güçlü ordusu ile korunan dünyanın en varlıklı %5 lik bir kesiminin kendine mesken belirlediği bir kapital kalesidir. ABD'de güzel çalışan kapital çarklarına bakıp da ABD'yi cennet gibi anlatamayız. ABD'deki vahşi ve saldırgan sigorta ve ilaç şirketlerinin elinde oyuncak ettiği hastanelerdeki eğitime verilen önem tamamen kapitalin karının artırılması ve çarkın iyi çalışmasına sekonder amaçlar taşımaktadır. Eğitime verilen önem ve mesleki fırsatların görece bolluğu ABD'deki ulvi değerlerin varlığından değil, ABD'deki kapitalist sistemin daha çok kar yapması çerçevesinde geliştirilmiş efektif sistemlerin devamını sağladığı için vardır. ABD'deki eğitimin görece iyiliği konusuna katılıyoruz elbette, bunun değebilecek tarafları olduğu konusunda da itirazımız yoktur, ancak konunun bu yazılanlardaki gibi bir ABD hayranlığı çerçevesinde ele alınmasına karşıyız.

Son olarak size tavsiyelerim, sinavlari almaniz, yuksek notlar almayi hedeflemeniz, resarch yapmaniz, yayinlarinizin olmasi, iyi tavsiye mektuplari almaniz, hatta olursa Amerika'li hocalardan mektup almaniz ve israrli/istakrarli bir sekilde bu ise focus olmaniz olur. Bol sans!

Umarim hersey dilediginiz gibi olur.

Sevgiler.


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: TANER OZDEMIR, sultans, in ter, irem, dsaydan, dr.dream

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago #13 by abdulkadir1983
mrb iskender paylaşımların için teşekkür ederim.bu yazıştığın doktor st.louis te mi çalışıyor.çünkü 3 ağustosta st.louis te bir hastaneye gözlemci olarak gideceğimde eğer aynı hastanedeysek gidince tanışmak isterim.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago #14 by iskender86
Simdi burada asistan maasi yillik 38.000 dolar ile basliyor. Vergisi vs, eline ilk yil ayda 2500 dolar filan geciyor. Ikinci yilda ve ucuncu yilda biraz daha artiyor. Ucuncu yilda ayda eline 2800-3000 dolar geciyor. Kiralar yasadigin yere gore degisir. Ulasimin cok iyi olmadigi bir yerse ki bir suru yer oyle (buyuk sehirler disinda) o zaman ufak tefek bi araba da gerekir. Mesela St. Louis icin konusacak olursak kiralar 800-1000 dolar arasinda degisiyor. Okula yakin bir yerde kalirsan arabaya belki gerek olmaz. E aylik yemene, icmene, elektrik, su vs ye de aylik 500 dolar versen, aslinda dusunecek olursak elinde yine en az 1000-1500 dolar kalir ki bence bu da hic kotu degil. Tabii esin, colugun cocugun olunca masraflar ikiye katliyor, elindeki ancak yetiyor.

Doktor sonuc olarak burada cok degerli. Hicbir zaman kotu duruma, zor duruma dusmezsin isin olduktan sonra. O nedenle cok da korkutmak istemiyorum seni. Gercekleri soylerken gozunu korkutmayayim.


Kolay gelsin. Insallah istedigin gibi gelisir hersey.

Sevgiler, selamlar.
The following user(s) said Thank You: dr.dream

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago #15 by iskender86
Iskender Bey Merhaba,

Kusura bakmayin biraz gec kaldim yazmakta. Sorulariniza yanit vermeye calisiyim.

Oncelikle USMLE ile ilgili konusucak olursak, evet o sinavlari almak gerekiyor. Benim size tavsiyem hemen, hatta hala ogrenciyken, o sinavlari alip aradan kaldirmak olur. Ancak o sinavlar cok kolay sinavlar degil. Butun gun suren ve bence TUS'tan daha zor sinavlar. 3 asamasi var. 1 ve 2 asistanliga girmeden, otekisi asistanlik sirasinda alinabiliyor. Ancak 2. asama iki asamali. Ilk asamasi yazili, ikinci asamasi sozlu. Bu sinavlardan cok yuksek notlar almanizi tavsiye ederim. O nedenle iyi calismakta fayda var. Yabancilardan 95'in ustunde almalarini bekliyorlar.

Buradaki universitelere kabul edilmek konusuna gelirsek cok uzulerek kolay oldugunu soyliyemiycem. Ancak eger cok istekli olursaniz olur, hem de cok guzel olur. Ancak bastan soylemek isterim kolay degil. Benim icin hayatimin en zorlu sureciydi diyebilirim. Yabanciya cok kapilari acik degil ama iyiyseniz acilabiliyor. Bu meslek zaten bu ullkenin kendi mezunlari arasinda cok competitive. Oyle olunca yabanci icin cok "aaa gelsin" mutlaka olmuyorlar. Ama dedigim gibi iyiyseniz, bu ise bas koyar isterseniz olur.

Zorluk ve kolayliklarina gelince, kendi ulkenizden uzakta olmaniz, yabanci olmaniz vs zorluklari heralde. E sistem de tamamiyle (altini cizerek soyluyorum) farkli! Ancak alisip ogrenince tikir tikir isleyen bir sistem. Cok profesyonel bir ortam. Kendinizi gelistirmek istiyorsaniz sinirsiz opsiyonlar sunuyor. Cok iyi egitip, ogretiyorlar. Egitime cok deger veriyorlar. Bunlar da iyi seyleri.

Maasa gelince. Asistanlik ve yuksek asistanlik sirasinda ancak kirayi karsilayacak ve gidaya yeticek kadar para aliniyor. Ancak mezun olup, hoca asamasina gelinirse yukseliyor. Ancak o da cok erken olamiyor tahmin edersiniz ki.

Turkiye mi burasi mi derseniz, ben CTF mezunuyum, Capa'da ki asistanligima baslamadan once buraya geldim. Yani hem orada okudum, hem de TUS'a girdim. Iki sistemi de bilen birisi olarak buraya kolay asla diyemem. Hatta benim icin orada kalmak cok daha kolaydi. Ancak bu benim ve ailemin hayaliydi. O nedenle tum zorluklara ragmen bunu yaptigima cok memnunum. Simdi ust asistanlik yapicam 4 sene daha. Yani bayagi yol var. Bazen deger miydi dedigim oluyor Turkiye'de coktan isine gucune baslamis arkadaslarimi gordugumde. Ancak yine de "deger" diyorum dusununce. Yani bu kadar zor olacagini bilerek yeniden girer misin bu ise deseniz, "evet" derim. Profesyonellikten, onunun acik olmasindan, egitime verilen sonsuz degerden, insana verilen onemden, vs cok cok memnunum burada. O nedenle tavsiye ederim.

Son olarak size tavsiyelerim, sinavlari almaniz, yuksek notlar almayi hedeflemeniz, resarch yapmaniz, yayinlarinizin olmasi, iyi tavsiye mektuplari almaniz, hatta olursa Amerika'li hocalardan mektup almaniz ve israrli/istakrarli bir sekilde bu ise focus olmaniz olur. Bol sans!

Umarim hersey dilediginiz gibi olur.

Sevgiler.
The following user(s) said Thank You: berat çiğdem

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago #16 by iskender86
Öncelikle USMLE yi duyalı 6 aydan fazla oluyor. Erasmusla yurt dışında 5 ay kaldım ve avrupanın birçok ülke ve şehrini gezme fırsatım oldu. Şunu soyleyebilirim ki; ordaki her anlamdaki özgürlük beni çok etkiledi. Bir insanın herhangi bir hareketi veya düşüncesi diğer bir insanın pek umrunda değil. Orda düşünsel, ruhsal anlamda bir özgürlüğün olduğunu hissettim...

Bunun yanı sıra yukarda okuduklarımdan çıkardığım en önemli özet; Amerikada eğitim standartlarının çok yüksek olması...Ve standart yükseldikçe o standartta yetişen insanın kalitesinin de o denli yüksek olacağına şüphe yoktur...Bu da işin en cezb edici diğer tarafı...

Çeşitlilik ne kadar fazla olursa, hayatı derinlemesine yaşama katsayısı artıyor...Farklılıkların artışı farkındalıklarında artmasını sağlıyor...Amerika dünyanın en çok kültür, inanç, yaşama stili farklılığının bir arada olduğu yer..Bence, ''dünya'' nerde sorusuna verilebilecek cevap Amerika olur sanırım..Çünkü orası bir ÖZ.....

Velhasıl bu duygu ve düşüncelerle bu yola koyulmaya karar verdim...Ama çok kurnazca bir mantıkla gidilmeli..TUS VE USMLE nin bana değil benim onlara hükmetmem gerekiyor..USMLE yi duymadan önce TUS dersanesine yazılmıştım...Ve birçok derse girdim...Birçok hocayı dinledim..Bir de işin en güzel tarafı kitaptan okumaya başlamadan önce offline dan dinleyip derse öyle çalışıyorum..Böylece o alanın erbabından , çalışacağım yeri anlıyor ve sonra Kaplandan ve TUS kaynaklarından harmanlayarak çalışıyorum..Tabi en çok üzerinde durduğum Kaplan yayınları..Türkçe kaynaklara çalışmayı ve hocaları dinlemeyi o konuya az çok aşina olayım diye yapıyorum...

Ve böylece USMLE çalışmasını en buyuk verimle yapıyorum ve bunu hissediyorum...Velev ki USMLE den başarılı olamadım...O zaman bu bilgiler uçup gitmeyecek ve TUS için işe yarayacak sonradan...

Seneye kasım ayında Step 1 ve kasımdan sonra 2013 yazında step 2 ve sonra uygun bir tarihte de Amerikada step 3 ü vermiş olacağım inşaallah...Tabi bu arada bir observership ayarlamaya çalışacam..Ama bunun kademelerini tam olarak bilemiyorum..Bunun bana nasıl olacağını anlatabilecek biri olursa çok sevinirim...

Bende kendi duygu ve düşüncelerimi aktardım, olumlu eleştiri veya katkılarınızı bekliyorum..

Herkese bu yolda başarılar dilerim..İşin en önemli kısmı mesleğimize aşık olalım...Allah herkese böyle bir sevgili vermez...Mesleğimize aşık olduğumuz ve onun kudsiyetini fark ettiğimiz zaman dünyanın neresinde olursak olalım aşkla yaptığımız zaman başarılı olacağımıza şüphe yok...

Umarım başınızı ağrıtmamışımdır...

Aşağıda Amerikada çocuk bolümünde asistan olan birisi ile yazışmalarımızı yayınlayacam, umarım size şevk veririr...
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
More
13 years 5 months ago #18 by nilufer
Sayin uyemiz,
Dr. Taner Bey'in de dedigi gibi USMLE steplerini gecmeden hastaya dokunma hakkiniz maalesef yok. Ancak gozlemci olarak calisabilirsiniz.
Buradaki asistanlik egitimleri de orada sayilmiyor. USMLE steplerini gectikten sonra asistanlik egitimini tekrardan aliyorsunuz.
Tam uyelik icin para odemenize gerek yok. Bize yapacaginiz katkilarla alacaginiz puanlarin toplami 500'e ulastigi zaman tam uye oluyorsunuz. USMLE sureciyle ilgili tum bilgilere siteden ulasabilirsiniz.
Sevgi ve saygilarimla
The following user(s) said Thank You: dr.dream

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago #19 by sıtmapınarı
HOCAM ÖNCELİKLE TEŞEKKÜR EDERİM CEVABINIZ İÇİN...USMLE STEPLERİNİ GEÇTİKTEN SONRA BURADA ALMIŞ OLDUĞUM AİLE HEKİMLİĞİ UZMANLIĞINI SAYDIRAMIYORMUYUZ VE BİDE İLK ETAPTA GİDER GİTMEZ USMLE İSTEMEDEN ÇALIŞABİLECEĞİMİZ TIP İLE İLGİLİ İŞLER VARMIDIR.....SAYGILARIMLA....

TANER OZDEMIR wrote: Sanırım yanlış anlaşıldım. Amacım seni zorla üye olmaya zorlamak değil, zaten ben de kısıtlı üyeyim. Bu iş çok teferuatlı bir iş. Orada hekimlik yapma işi büyük bir proje. Öyle bilmedikleri her adama doktor diye ülkesinde yaşayan insanları(vatandaşları ve göçmenleri) muayene ettirmezler, çünkü ülkelerinde yaşayan insanlara çok değer veriyorlar, anlarsın ya. Bu işin sertifikasyonu var, sigorta işi var, eyaletten lisans alma iş var o nedenle ben size siteye üye olun kafanızda birşeyler netleşsin istedim. Ama çok yalın olarak Amerika'da hastaya dokunabilmen için ECFMG sertifikalı olman şart. Bunun için Usmle Step 1, step 2ck, step 2cs olarak toplam 3 sınavı geçmen lazım. Aile hekimi olmak için uzmanlık yapman lazım. Genel pratisyen olarak nasıl çalışabilirsin tam olarak bilmiyorum.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago #20 by TANER OZDEMIR
Sanırım yanlış anlaşıldım. Amacım seni zorla üye olmaya zorlamak değil, zaten ben de kısıtlı üyeyim. Bu iş çok teferuatlı bir iş. Orada hekimlik yapma işi büyük bir proje. Öyle bilmedikleri her adama doktor diye ülkesinde yaşayan insanları(vatandaşları ve göçmenleri) muayene ettirmezler, çünkü ülkelerinde yaşayan insanlara çok değer veriyorlar, anlarsın ya. Bu işin sertifikasyonu var, sigorta işi var, eyaletten lisans alma iş var o nedenle ben size siteye üye olun kafanızda birşeyler netleşsin istedim. Ama çok yalın olarak Amerika'da hastaya dokunabilmen için ECFMG sertifikalı olman şart. Bunun için Usmle Step 1, step 2ck, step 2cs olarak toplam 3 sınavı geçmen lazım. Aile hekimi olmak için uzmanlık yapman lazım. Genel pratisyen olarak nasıl çalışabilirsin tam olarak bilmiyorum.

Dr.Taner Özdemir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago #21 by sıtmapınarı
hocam emin olunki üye olmak için baktım paypal felan falan hiç bir şey anlamadım....benim istediğim bilgi öyle aman aman zor bi şey değil......sadece amerikada family and general practitionary olarak çalışmak için hangi sınavları versek yeterli olur.....bu kadar....uygun bir cevap verirseniz memnun olur ve Allah razı olsun deriz....ama illa 15$ vermeden olmuyorsada canınız sağolsun....

TANER OZDEMIR wrote:

sıtmapınarı wrote: arkadaşlar öncelikle merhaba herkese....sizlere bir kaç sualim olacak...
ben şu anda türkiyede anadolunun bir şehrinde aile hekimi uzmanı olarak çalışıyorum...yaşım 31
eşime bu sene dv 2012 çekilişinde green card çıktı....ve bizde gitmeye karar verdik sayılır....hem çocuklarım ilerde daha iyi bir eğitim alsın hem bende imkanları daha geniş ve bir yerde çalışmak istiyorum...
ama takdir edersinizki yaşımızda biraz geçtiği için tekrar uzmanlık yapmakla uğraşmak istemiyorum bu nedenle amerikada pratisyen hekimlik yapmam için ne hangi sınavları geçmek gerekiyor artı geçilmesi gereken aşama varmı.....bilgilendiriseniz çok sevinirim.......veyahut patoloji, biyokimya gibi nispeten preklinik sayılan dallarda uzmanlık eğitimi almak için ne yapmamız gerekiyor....saygılarımla...


Tebrikler. Yerinde olsam siteye hemen tam üye olurdum ve satır satır siteyi okurdum. Kafandaki netleşmeyi bekleyen her şeyin cevabı burada yazıldı, çizildi. Başka adreslerde aramana gerek yok

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago - 13 years 5 months ago #22 by TANER OZDEMIR

sıtmapınarı wrote: arkadaşlar öncelikle merhaba herkese....sizlere bir kaç sualim olacak...
ben şu anda türkiyede anadolunun bir şehrinde aile hekimi uzmanı olarak çalışıyorum...yaşım 31
eşime bu sene dv 2012 çekilişinde green card çıktı....ve bizde gitmeye karar verdik sayılır....hem çocuklarım ilerde daha iyi bir eğitim alsın hem bende imkanları daha geniş ve bir yerde çalışmak istiyorum...
ama takdir edersinizki yaşımızda biraz geçtiği için tekrar uzmanlık yapmakla uğraşmak istemiyorum bu nedenle amerikada pratisyen hekimlik yapmam için ne hangi sınavları geçmek gerekiyor artı geçilmesi gereken aşama varmı.....bilgilendiriseniz çok sevinirim.......veyahut patoloji, biyokimya gibi nispeten preklinik sayılan dallarda uzmanlık eğitimi almak için ne yapmamız gerekiyor....saygılarımla...


Tebrikler. Yerinde olsam siteye hemen tam üye olurdum ve satır satır siteyi okurdum. Kafandaki netleşmeyi bekleyen her şeyin cevabı burada yazıldı, çizildi. Başka adreslerde aramana gerek yok

Dr.Taner Özdemir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 5 months ago #23 by sıtmapınarı
arkadaşlar öncelikle merhaba herkese....sizlere bir kaç sualim olacak...
ben şu anda türkiyede anadolunun bir şehrinde aile hekimi uzmanı olarak çalışıyorum...yaşım 31
eşime bu sene dv 2012 çekilişinde green card çıktı....ve bizde gitmeye karar verdik sayılır....hem çocuklarım ilerde daha iyi bir eğitim alsın hem bende imkanları daha geniş ve bir yerde çalışmak istiyorum...
ama takdir edersinizki yaşımızda biraz geçtiği için tekrar uzmanlık yapmakla uğraşmak istemiyorum bu nedenle amerikada pratisyen hekimlik yapmam için ne hangi sınavları geçmek gerekiyor artı geçilmesi gereken aşama varmı.....bilgilendiriseniz çok sevinirim.......veyahut patoloji, biyokimya gibi nispeten preklinik sayılan dallarda uzmanlık eğitimi almak için ne yapmamız gerekiyor....saygılarımla...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 10 months ago - 13 years 10 months ago #24 by bozkan

Rendering Error in layout Message/Item: htmlspecialchars(): Argument #1 ($string) must be of type string, array given. Please enable debug mode for more information.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 10 months ago - 13 years 10 months ago #25 by abdulkadir1983

Rendering Error in layout Message/Item: htmlspecialchars(): Argument #1 ($string) must be of type string, array given. Please enable debug mode for more information.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 1 month ago #26 by dr_medusa
irem yazan:

Araştırıp gezindikçe tekrar tekrar dönüp neyi neden yapmak istediğimi sorguluyorum,hatta bu sorguyu her zaman dinç tutabilme çabası içindeyim.Okan'ın deniklik sorunuyla ilgili yönlendirmesini okuduktan sonra da fark ettim ki her ne kadar zihinlerde üretilenler çok farklı olsa da özde bir aynılık var:Daha iyi ve standardize edilmiş eğitim alıp,araştırma imkanlarından faydalanmak ve daha nadir bir görüş olarak da yaşam kalitesindeki yükseliş.Benim buna eklemek istediğim bir şeyler var,yani yukarıda bahsettiklerim aşağı yukarı benim de sebeplerim ama işin daha duygusal kısımları da var.Ben üst düzey bir eğitim alıp mesleğimde en iyilerden olabilmeyi hedeflemekle birlikte hayatımın bir dönemini yada aralıklı olarak farklı dönemlerini farklı ülkelerde geçirmek istiyorum.Mümkün olduğunca,çok farklı milletlerden gelme insanların düşünme şekillerini,varoluşlarını,yaşadıklarından aldıkları lezzeti,dillerini birebir yaşayarak gözlemlemek istiyorum.Belki kimilerine garip gelebilir ama sadece Türkiye'de yaşamış bir türk değil de tüm dünya milletlerinin arasındaki bir türk olmak;bir aracı,temsilci,birleştirme rolünü üstlenmiş kişi olabilmek benim amacım.Hatta tam olarak şu an aklıma gelen bir kitaptan uç bir örnek vermek istiyorum(veronika ölmek istiyor):Veronika intiharın eşiğine gelmiş Sloven bir kızdır,onu yaşama bağlayan hiçbir dürtüsü kalmamıştır,tam intihar teşebbüsü sırasında eline bir dergi geçer ve oradaki ana başlıklardan birisinde 'Slovenya nerededir? şeklinde bir soru sorulmaktadır,ardından fark eder ki insanların büyük bir kısmı onun ülkesinden bi haber yaşamakta,yerini bile bilmemekteler.O anda intihar mektubu yerine geçecek bir mektup yazar içindeki tutkuyla bağdaşan ve Slovenya ile ilgili detaylı bir yazı kaleme alır farkındalık oluşturabilmek adına.Biraz fazla detaya indim sanırım ama amacımı anlatabilecek bir örnek vermek istedim.

Velhasıl,bunu ve eğitimle ilgili amaçlarımı gerçekleştirebilmek için gidilebilecek ilk ve kişisel koşullarım dolayısıyla en uygun yer ABD gibi görünüyor.Sonrasında ise yetişmiş bir doktor olarak dünya üzerinde kapısını aşındırabileceğim farklı ülkeler...Bu kapsayıcı merak zannediyorum ilerki hayatımda kararlarımla ilgili en belirleyici faktör olacaktır.

İrem




karar süreci ile ilgili düşünceleriniz cidden çok etkileyici ve aynı zamanda benim gibi düşünen insanların olduğunu bilmek güzel.
genelde, Türkiye'ye göre standartları yüksek asistanlık eğitimi başrol oyuncusu herkes için ama; faklı kültürleri tanımak, farklı ülkelerde bulunup, beklenmedik ve korkutucu ama aslında heyecan verici olanla başa çıkmak; insana kendinden çok daha büyük şeyleri başarabilmiş olma hissi verecektir mutlaka...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 2 months ago - 13 years 10 months ago #27 by ketafol
Merhaba
Bende kendi düşüncelerimi ve çelişkilerimi paylaşmak istedim. Okuduklarım beni iyi yönde etkiledi. Usmle ile 4. sınıfta saolsun pediyatri hocam sayesinde tanıştım. Kendisi ile yaptığımız çalışma sonucunda bana düşüncelerini söyşemiş ve kaynakları ki 2004 yılında 2004 basım kaplanları bana hediye etmişti. Aslında kitapları başlangıçta rafa kaldırıp Tus a devam dedim ama o zaman henuz usmleturk den haberim yoktu. Hatta benim gibi olan varmıydı onu dahi bilmiyordum. Ama usmleturk ile tanıstım ve çalışmaya ancak 06 dan başladım tabi bu arada Türkiye'de de bir uzmanlık alanına girdim. halen devam etmekteyim. Bu arada Avrupa da staj yaptım. Yine bu sene avrupa da gözlemcilik ayarladım.
Karar verme süreci çook uzun ve karar verememekle geçti ama taki benim gibi çalışıp bunları başarmış insanlarla tanısana kadar
İnsanın yanlız olmadığını bilmesi bu adımlardan daha önce geçenler olduğu ve bunu başarmış oldugunu bilmesi insana güç veriyor.
herkese teşekürler :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 2 months ago #28 by HaRRaNLI
durmuma yaklaşımından dolayı teşekkür ederim irem. 4. sınıfta olman senin için büyük bir avantaj kıymetini bilmeni tavsiye ederim. Şu anda Tus çalışmalarındayım ve iyi gidiyor. Gelecek ne gösterir bilinmez. Sana seçeceğin yol veya yollarda başarılar dilerim.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 2 months ago #29 by irem
Karar aşamasında gelgitler yaşanması bence çok doğal,çevrede tusa çalışmak gibi daha kısa ve daha net bir yol varken ne olacağını tam kestiremediğiniz bir sürece girmek haliyle büyük bir özen ve emek gerektiriyor.Hepsinden önemlisi de kesin bir karar verip sadece ona yoğunlaşmak insanın geleceği için şart.Açıkçası şu an bir 4.sınıf öğrencisi olarak ben de bu ihtimaller arasında dolaşıyorum,şimdilik önce stajlarıma çalışıp sonrasında ufak tefek tus çalışmaları yapmaya karar verdim.Hatta tus çalışmasını tamamlayıp(belki 1 kez denemek amaçlı tusa girip) sonrasında usmle düşüncesini olgunlaştırmayı düşünüyorum bazen de önce kendi ülkemde asistanlık yapmanın da bana çok şey katabileceğini düşünüyorum.Ve bu süreçte çıkacağım basamakları zaman kaybı olarak görmüyorum,çünkü deneyimleri artırarak daha sağlam adım atmayı daha yararlı görüyorum.Tüm bunlarla birlikte bu konudaki bilgi birikiminizi geliştirmenizi ve bunun ışığında bildiklerinizi bir üst basamağa taşıyarak burada hep beraber tartışmayı öneriyorum.Çünkü örneğin observership kavramıyla ilgili neler bildiğinizi bizlerle paylaşırsanız üzerine birşeyler ekleyip geliştirebiliriz dolasıyla bunun temel anlamından çok detaylarını konuşursak herkes için daha yararlı olacaktır.Ama kesin olarak Usmle düşüncesinden uzaklaştıysanız da tus yolunda başarılar dilerim...
The following user(s) said Thank You: mehmetyasin

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 2 months ago #30 by deniz
Teşekkür ederim..
Ben kendimden örenek veriyim..Ben de yeni mezun oldum..stepleri daha almadım ve stepleri alırkan amerikada research vb gibi bir şey dusunuyorum..ve suanda hem sınavlara çalışırken hem de onu ayarlamaya çalışıorum.."stepleri alırken" aşamasını sadece amerikada geçirmen gerekmiyor. Şu anda TUS a çalışman, ve belki takiben uzamanlığa başlaman, ya da zorunluya gitmen de bu sureyi gayet verimli değerlendirmek olur. Ben de öğüt vermek için çok deneyimsiz ve gencim yine de ordan burdan edindiğim bilgilere göre 26 yaş hiç de geç değil..Amerikaada yeni mezun tıp öğrencilerinin en genci o yaşta..ve asistanlığa başlama yaşı 28-29 ve hatta daha geç..
Site başında dolaşıp, zamanını karar vermeye başlamanda aslında önemli. bunu göz ardı etme,daha sonra pişman olmaktan iyidir..BEn bu şekilde kaç ay geçirdim bilemiyorum ama bunu "harcamak " olarak gormuyorum..sonunda yavas yavas istediklerini elde ediyorsun.
Sana TUS ta başarılar..Tekrar denemek istersen sorularını beklerim..
Sevgiler
Deniz

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 2 months ago #31 by HaRRaNLI
Neden USMLE'den vazgeçtiğimi sormuşsun deniz, açıklayayım. Ünv. yeni mezun oldum ve 26 yaşındayım. Henüz ne USMLE ne de Tus'a yönelik bir altyapı oluşturmuş değilim. USMLE olabilmesi için gerekliliklerden olan observershipliklikle ilgili bilgi ve yardım bulamadım. Amacım Step 1 ve Step 2 CK'ye Amerikada hazırlanmak ve bu süreçte de mümkünse observershiplik yapmaktı. Bu şekilde süreci biraz daha hızlandırmış olabileceğimi düşündüm. Baktım zaman geçiyor, boş boş pc başında o site senin bu site benim dolaşıyorum ve belirsizlik devam ediyor. Kendimi bu süreçte yalnız hissettim. Ders çalışmadıkça moralim daha da bozuluyordu. Ben de vazgeçtim ve Tus'a çalışıyıyorum. Şimdi en azından içim rahat ve sadece ders çalışıyorum. Sizlere Usmle yolunda başarılar dilerim...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 2 months ago #32 by HaRRaNLI
Herkese Merhaba. Dünden beri bayağı araştırma yaptım. Birçok değişik bilgiyle karşılaştım. Daha başvuru koşullarını tam öğrenmeden Dr. Ulaş Çamsarı'nın bazı yazılarını okudum ve emin olduğumu düşünürken karar verme ile ilgili içime bi acaba düştü. Kafam allak bullak olmaya başladı. Daha önce de amerikada bulunmuştum. 1 aylık bir süre için büyük ablam ve eniştemin yanına tatile gitmiştim. Ve hakkını vermek gerek ki çok güzel bi yerdi benim gittiğim yer, IOWA. Orada residency yapan 2 IMG ile tanışmıştım ve onlar bana Usmle'yi tavsiye etmişlerdi.Dr. Ulaş Çamsarının yazılarına göre bizim oraya gidişimiz tamamen onlardaki doktor eksiğini gidermeye yönelik. Yani ağzımla kuş tutacak kadar becerikli ve bilgi sahibi olsam bile bazı bölümlere girme şansım yüzde 1'i bile bulamayabilirmiş. Çalışmalara sağlam bir şekilde başlarsam 2012 yazına kadar 3 sınavı da rahatlıkla verebilirim ve herşey yolunda giderse 1 yıllık gözlemcilik ve Letter Of Recommendation aldıktan sonra en erken 2013 yazında asistanlığa başlayabilirim herhalde. Yaşım 26, başlayabileceğim tarih olarak baktığımda 29 yaşında asistanlığa başlamak, en iyi dereceleri yapsam bile yine vasat bir bölümde veya güzel bölüm ama pek tercih edilmeyen bir eyalette başlamak zorunda olmak ve kabul görme ihtimalim olan hastanelerin bulunduğu şehirlerin ilk gittiğim şehir gibi olup olmayacağını bilmemek beni büyük bir çelişki içerisine düşürdü. Geçen zaman ve kararsızlığımın ortaya çıkışı beni fazlasıyla stres yapıyor. Tus konusuna gelecek olursak. Elimde fazlasıyla imkanım var. Belki de birçok meslektaşımdan çok daha iyi çalışma ortamı ve rahatlığa sahibim. Kendimi de tanıyorum çalışmayı yapabilirim ve sonunda nisan, bilemedin en geç eylülde çok iyi bir puan da alabilirim ve Büyük bir şehirde, güzel bir asistanlığa da başlayabilirim. Birçok fikir, görüş ve desteğe çok ihtiyacım var. Saygılar...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 3 months ago #33 by deniz
Hoşgeldin Kubilay,,Çok anlamlı amaçların var,,bunları duymak çok güzel, seni istediğin yere ulaştıracaklarına eminim..
Katkılarını, deneyimlerini bekliyoruz..
Kolay Gelsin

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 3 months ago #34 by Kubilay
Merhaba
ABD'de eğitim alma arzusu bende yeni yeni oluşmaya başladı.Adli Tıpta asistanım ve patoloji eğitimi almak istiyorum. Benim için en büyük itici faktör ise mesleğimi iyi bir şekilde öğrenmek, eğitim hayatıma ve Türkiye'deki eğitim hayatına kısmet olursa katkıda bulunmak. Evliyim, bir çocuğum var. Eşim doktor değil. Fakat içimdeki eğitim ve bilim azusu beni kamçılıyor. Şartları deneyeceğim..
İyi çalışmalar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 3 months ago #35 by umc
eguerre yazan:

Merhaba,
Ben Elif. Siteyle yeni tanistim ve bu da foruma ilk katkim. Ilk bu konuyla ilgili katkim olsun istedim cunku benim icin en zor asama karar asamasiydi. Ben Turkiyede noroloji uzmaniydim. Evlilik nedeniyle Amerikada yasamak durumundayim. Benim gibi eski bir mezun icin boyle zorlu bir seruvene atilmamak icin bahane coktu. Cocuk, evlilik, yas, basarisizlik korkusu vs. Oncelikle sizi neyin mutlu edecegine karar veriniz.Bunu da sizden baska kimse bilemez. Uzman olunca ne kadar kazanacaginiz onemli tabii ama Turkiyede de olsaniz Amerikada da olsaniz bu mutluluk icin yeterli bir etken degil. Unutmayin ki hekimlik bir meslek degil bir yasam tarzidir. Nerde olursaniz olun. Yaptiginiz isi seviyorsaniz Turkiyede de cok mutlu ve basarili bir doktor olabilirsiniz. Hastaneye giderken ayaklariniz geri geri gidiyorsa, Amerikadaki yasam tarzini sevmiyorsaniz, benimseyemiyorsaniz en iyi puanlari alip en iyi merkezlere kabul edilseniz bile basarili ve mutlu olamayacaksiniz. Turkiyedeki sosyal saglik sisteminin yavas yavas ozellestirmeye kaydigi sancili donemde hekimlik yaptigim icin tip fakultesine girdigim gune lanet okudugum gun sayisi da giderek artiyordu. Sadece ben degil cevremdeki istinasiz butun meslektaslarim mutsuzdu. Ben karar verdim. Calismak, cok calismak, yeniden baslamak, yeni bir ulkeye ve dile adapte olmak hicbiri beni hergun doktorculuk oynamak kadar mutsuz etmiyor. 2 yildir Amerikadayim ve fikrim halen degismedi. Ama bu benim dusuncem ve benim kararim. Ne kadar dogru oldugunu zaman gosterecek.


Ne guzel ve icten bir katki... Siteye hos geldiniz.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 3 months ago #36 by eguerre
Merhaba,
Ben Elif. Siteyle yeni tanistim ve bu da foruma ilk katkim. Ilk bu konuyla ilgili katkim olsun istedim cunku benim icin en zor asama karar asamasiydi. Ben Turkiyede noroloji uzmaniydim. Evlilik nedeniyle Amerikada yasamak durumundayim. Benim gibi eski bir mezun icin boyle zorlu bir seruvene atilmamak icin bahane coktu. Cocuk, evlilik, yas, basarisizlik korkusu vs. Oncelikle sizi neyin mutlu edecegine karar veriniz.Bunu da sizden baska kimse bilemez. Uzman olunca ne kadar kazanacaginiz onemli tabii ama Turkiyede de olsaniz Amerikada da olsaniz bu mutluluk icin yeterli bir etken degil. Unutmayin ki hekimlik bir meslek degil bir yasam tarzidir. Nerde olursaniz olun. Yaptiginiz isi seviyorsaniz Turkiyede de cok mutlu ve basarili bir doktor olabilirsiniz. Hastaneye giderken ayaklariniz geri geri gidiyorsa, Amerikadaki yasam tarzini sevmiyorsaniz, benimseyemiyorsaniz en iyi puanlari alip en iyi merkezlere kabul edilseniz bile basarili ve mutlu olamayacaksiniz. Turkiyedeki sosyal saglik sisteminin yavas yavas ozellestirmeye kaydigi sancili donemde hekimlik yaptigim icin tip fakultesine girdigim gune lanet okudugum gun sayisi da giderek artiyordu. Sadece ben degil cevremdeki istinasiz butun meslektaslarim mutsuzdu. Ben karar verdim. Calismak, cok calismak, yeniden baslamak, yeni bir ulkeye ve dile adapte olmak hicbiri beni hergun doktorculuk oynamak kadar mutsuz etmiyor. 2 yildir Amerikadayim ve fikrim halen degismedi. Ama bu benim dusuncem ve benim kararim. Ne kadar dogru oldugunu zaman gosterecek.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 3 months ago #37 by umc
samsen yazan:

sesimi duyan yok sanırım... :)

bir şey daha soracaktım.LOR' larla ilgili.şuan Türkiye'de öğretim üyesi olan ve zamanında Amerika'daki adı duyulmuş üniversitelerde uzmanlık yapmış hocalarımızın vereceği LOR' ların etkinliği nasıl olur.


Sorularinizi soru sorma alanina ya da soru bankasina sorarsaniz seviniriz.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 3 months ago #38 by irem
Lor'lar hakkında bilgi verecek deneyimim yok benim de ama fikren uluslararası platformda söz sahibi olmuş hocalar nerede yaşıyor ve çalışıyor olurlarsa olsunlar tavsiyelerinin önemli ağırlığı olacağını düşünüyorum.Karar sürecinin de uzun zaman ve deneyimle aşılacağına inanıyorum,yapılacak stajlar sadece kabataslak bir şekil oluşturacakır zihnimizde.Bunun net kararı hep en iyiyi aramakla kendiliğinden verilmiş olacaktır,dolayısıyla o aşamaya gelmek de önce birbiri ardına verilmiş doğru kariyer kararlarını kapsıyor.Yani pusula Amerika'yı gösterdiği için oraya gitmek yerine,önce bireysel yön bulma yeteneklerimizi geliştirip sonuçlara göre yönelmeliyiz.Doğru bir yola çıkarsanız o yoldan çıkacak sonuçlar zaten sizin için eşsiz olacaktır.Somutlaştıracak olursak,ne olmak istiyorsak nerede onun en iyisi olurum,en eksiksiz eğitimi alırım kaygısıyla yaklaşmakta fayda görüyorum.Yüksek düzeylerde tutulan değerleri yaşamak da dolayısıyla ilk hedefimi oluşturuyor,karara varmama daha çok var...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 3 months ago - 14 years 3 months ago #39 by ergin
Bende karar aşaması hakkında fikrimi belirtmek istiyorum. Şu anda 3. sınıftayım ve kendime 2 sene düşünme süresi verdim. Ayrıca 4. sınıfın sonunda yapmak istediğim stajı da yaparsam stajdan sonra sanırım TUS mu yoksa USMLE mi karar vermiş olurum. Bu konudaki düşüncelerim hakkında büyüklerimin yorumlarını da bekliyorum.Teşekkürler



Ergin

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 3 months ago #40 by deniz
Selamlar,
Merak etme burda sesin duyulur mutlaka :) Öncelikle hiç bir zaman geç değil,eğer doğru olduğunu hissettiğin şeyi yapıyorsan. Araştırmaya başlamakla ilk adımını da atmışsın. Karar vermeye çalışmadan önce, iki tarafı da kendi açından iyice tartman lazım bu da iki günde olacak bir şey değil o yüzden kafanın net olmaması çok anlaşılır. Benim karar vermem 2 yıl aldı ve hala arada bir soru işaretlerim oluyor.Herkesin TUS'a girdiği bir ortamda TUS'a girmemeye karar vermiş biri olarak bu kararın sosyal açıdan da ne kadar zor olduğunu söyleyebilirim.
LOR'larla ilgili olarak da, Amerikali bir hocadan almak en iyisi, ama Amerika tanınmış ve veya tanınmamıl bir Türk doktor senin hakkında çok farklı ilginç bir LOR verirse de bunun da değerli olduğunu düşünüyorum. Birden çok LOR bu açıdan birbirlerini tamamlayacaktır.
Buarada asistan mısın?Karar sürecin ile ilgili kafana takılanları paylaşırsan da yardımcı olmaya çalışırız..Gerçi benim de çok bir deneyimim yok henüz ama çok deneyimli üyeler var.
Sevgiler

Deniz

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 3 months ago #41 by samsen
sesimi duyan yok sanırım... :)

bir şey daha soracaktım.LOR' larla ilgili.şuan Türkiye'de öğretim üyesi olan ve zamanında Amerika'daki adı duyulmuş üniversitelerde uzmanlık yapmış hocalarımızın vereceği LOR' ların etkinliği nasıl olur.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 3 months ago #42 by samsen
arkadaşlar öncelikle merhaba...
karar vermek,herkesin dediği gibi çok zor tabi, ancak karar verebilmeyi düşünmek de pek zor gibi,benim için tabi.
usmle den ne yazıkki çok geç haberim oldu.ancak haberim olduğundan beri de araştırmaktayım ve forumu okumaya çalışıyorum.ancak halen daha net değil kararım.karar vermiş tüm arkadaşlara da tebrikler tabiki.iki türlü karar da(tus-usmle) cesaret ister...
buarada ilk mesajda ulaş abi(samimiyetinizden direk abi dedim)'den bahsetmemek olmaz.buradaki emeği gözardı edilemez.tabi diğer tüm arkadaşlarla beraber.sevgiler

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 4 months ago #43 by deniz
Dünyanın hangi ucunda olursak olalım, hiç bir düşüncenin, akımın esiri olmadan, Türk kimliğimizin bilincinde herhangi bir noktadan dünyaya 360 derece bakabiliyorsak, ve baktığımız yerdeki bilgileri görüp elde edebiliyorsak,aynı anda kendi değerlerimizden ve benliğimizden birşeyler yitirmek yerine onları zenginleştirebiliyorsak ve "insani"olarak globalleşebiliyorsak karar verme aşamasında doğru bir şeyler yapıyor olduğumuza inanıyorum.

İrem'in de dediği gibi sadece Türkiyede veya Amerikada ya da X ülkesinde sınırlı kalmış bir Türk değil de,
her yerde, her yere uyum sağlayabilen ve her yerden kendine birşeyler katabilen bir Türk olmak daha çok tatmin edici olmalıdır.

Deniz

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 4 months ago #44 by irem
Araştırıp gezindikçe tekrar tekrar dönüp neyi neden yapmak istediğimi sorguluyorum,hatta bu sorguyu her zaman dinç tutabilme çabası içindeyim.Okan'ın deniklik sorunuyla ilgili yönlendirmesini okuduktan sonra da fark ettim ki her ne kadar zihinlerde üretilenler çok farklı olsa da özde bir aynılık var:Daha iyi ve standardize edilmiş eğitim alıp,araştırma imkanlarından faydalanmak ve daha nadir bir görüş olarak da yaşam kalitesindeki yükseliş.Benim buna eklemek istediğim bir şeyler var,yani yukarıda bahsettiklerim aşağı yukarı benim de sebeplerim ama işin daha duygusal kısımları da var.Ben üst düzey bir eğitim alıp mesleğimde en iyilerden olabilmeyi hedeflemekle birlikte hayatımın bir dönemini yada aralıklı olarak farklı dönemlerini farklı ülkelerde geçirmek istiyorum.Mümkün olduğunca,çok farklı milletlerden gelme insanların düşünme şekillerini,varoluşlarını,yaşadıklarından aldıkları lezzeti,dillerini birebir yaşayarak gözlemlemek istiyorum.Belki kimilerine garip gelebilir ama sadece Türkiye'de yaşamış bir türk değil de tüm dünya milletlerinin arasındaki bir türk olmak;bir aracı,temsilci,birleştirme rolünü üstlenmiş kişi olabilmek benim amacım.Hatta tam olarak şu an aklıma gelen bir kitaptan uç bir örnek vermek istiyorum(veronika ölmek istiyor):Veronika intiharın eşiğine gelmiş Sloven bir kızdır,onu yaşama bağlayan hiçbir dürtüsü kalmamıştır,tam intihar teşebbüsü sırasında eline bir dergi geçer ve oradaki ana başlıklardan birisinde 'Slovenya nerededir? şeklinde bir soru sorulmaktadır,ardından fark eder ki insanların büyük bir kısmı onun ülkesinden bi haber yaşamakta,yerini bile bilmemekteler.O anda intihar mektubu yerine geçecek bir mektup yazar içindeki tutkuyla bağdaşan ve Slovenya ile ilgili detaylı bir yazı kaleme alır farkındalık oluşturabilmek adına.Biraz fazla detaya indim sanırım ama amacımı anlatabilecek bir örnek vermek istedim.

Velhasıl,bunu ve eğitimle ilgili amaçlarımı gerçekleştirebilmek için gidilebilecek ilk ve kişisel koşullarım dolayısıyla en uygun yer ABD gibi görünüyor.Sonrasında ise yetişmiş bir doktor olarak dünya üzerinde kapısını aşındırabileceğim farklı ülkeler...Bu kapsayıcı merak zannediyorum ilerki hayatımda kararlarımla ilgili en belirleyici faktör olacaktır.

İrem
The following user(s) said Thank You: elifson, mehmetyasin, dr.dream

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 4 months ago #45 by umc
Karar verme sureci ile cok verimli bir tartisma surduruyorsunuz. Genc arkadaslar ve ogrenciler, burada tartisilan konulari iyi dusununuz, iyi okuyunuz, fikirlerinizi paylasiniz, zira isin en onemli kismi burasidir. Kiymeti biline...

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 4 months ago #46 by deniz
herkese merhaba,,

ne yazıkki akşam yemeğinde ne yemeğe karar vermeye benzemiyor girdiğimiz süreç . herkes napıcaksın oralarda deyip, TUS koşuşturmacasına daldığında yalnızlaşıyoruz iyice..ve kendi kendimizi sorguluyoruz biz mi yanlış yapıyoruz;sürüye uymamakla, risk almakla aptallık mı ediyoruz diye..2 yıldır gel gitlerin içinde bu surecı cok sorguladım. daha bu kadar basındayken ve aslında hic birsey yaşamamışken bu kadar gelgit niye diye..TUS dersanesine yazıldım, 1 sene gittim 5.sınıfta, 6 da hem TUS calışııyım hem USMLE dedim ama ikisi birden ağır geldi.sonra önce bir "elective" mi yapıyım da oyle tam karar veriyim dedim. .2 ay Amerikada kaldım,ordaki IMG lerle tanıstım,Türklerle konuştum..kendi kendime tamam kesin Amerikaya gidicem dedim..sonra mezun olana kadar bir bocalama, bir yandan ya donunce denkliğimi alamazsam, ya orda 5 yıl hayal kırıklığı olursa,ya yapamazsam; diğer yandan TUS/zorunlu hizmet/işini sevmeden yapan insanlar topluluğu ve Türkiyenin geleceği...
ama en sonunda "BEN NE İSTİYORUM" DEDİM KENDİME, SADECE BEN...kim ne dusunur kim ne dener demeden ben bunu istiyorum.olurda gunun birinde herseyden vazgecip TUS desem bile yaşayacaklarımın bana katacağı çok sey olduğuna inanıyorum.
Eğer canınınız herkesin yediği dışında menude olmayan bir yemegi çok istiyorsa, gidip onun servis edildiği restoranı bulun,sadece mideniz değil ruhunuz da mutlu olacaktır...

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The following user(s) said Thank You: zebir, dr.dream

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 5 months ago #47 by irem
Arkadaşlar düşünüyorum ki,yaşam standardı,farklı bir kültüre alışamama korkusu,dil uyumsuzluğu sancısı,maddi sebepler bunlar bir yerden öteye gidemeyecek rahatsızlıklar.Gidiyorsak içimizde keşfetme arzusu,oturmuş bir milli ve şahsi kimlik,sadece bilgiyi değil onu elde etmenin farklı yollarını benimseme isteği,farklı yerlerde durabilmenin getireceği dünyayı daha öz ve doğru anlama isteği ve eğitimi iliklerine kadar sömürme gayesiyle gitmeliyiz.Her malzemeyi yapımıza karıştırıp yeni katlar inşa etmeliyiz,o katlar büyüdükçe nerede olursak olalım hem kendi ülkemize,hem de yaşadığımız dünyaya daha fazla katkı sağlayabiliriz.Belki hayalperestçe şimdilik ama yola koyulmak için gereken şeylerden biri de bu ve gerçeğe ulaşmak için uğranması gereken ilk durak:)
The following user(s) said Thank You: elifson

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 5 months ago #48 by hatice
Birkac sey de ben eklemek istiyorum..Arastirma olanaklari cok olmakla berabere hastaneden hastaneye gore degisir. Cunku ayni Turkiyedeki gibi sadece rutin'i goturen birsuru devlet hastanesi var. Bunlarda birakin arastirmayi asistan egitimi bile universitelere gore cok farkli. Ancak Ulas'in dedigi gibi, belli bir kriteri saglayamayan hataneinin asistan yetistirme isi askiya alinacagi icin, o standardi yakalamak zorundalar.Ama onun hemen uzerinde olan ve o standardi coktan ikiye katlamis olan hastaneler var.

Ayrica hocalarin arastirma yapip NIH'ten para almalari lazim ki butceyi, research fellowlarin, postdoc,larin parasini cikarabilsinlar..

Burada mesela radyolojide alt gruba ayrilma universite hastanelerinde varken her devlet hastanesinde yok. X univ hastanseinde sirf Neuroradiolojide 10 hoca varken, digerinde 3, devlettekinde sadece 1 tane olabilir..Bu da kalitseyi degistirse bile standardi korumak icin yeterlidir.

Dr.Hatice Savaş

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 5 months ago #49 by okan
Ulaş abi, ben kendi adıma konuşayım. Her ne kadar buraya gelmek, sadece eğitim olarak düşünülemez ise de, beni motive eden tek düşünce bu... Yani bana istek veren, güç veren tek düşünce... Bir düşünce daha var, o da kendimce Türkiye'nin tıpta ve eğitimdeki muhtemel eksiklerini daha iyi görme ve buna karşı ne yapılabileceğine karşı fikirler üretebilme... Yeni insanlar tanıma vs. gibi şeyler elbette var, onları saymıyorum. Açıkçası bunun dışında Amerika'yla ne işim olur ki diye düşünüyorum.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 5 months ago #50 by Arda
Abı ben amelıyatlarda daha ozgur dedım zaten.Burada hocalar asıstanları asıste edıyor asıstanlar hocaları degıl(her program degısık olabılır).Bu cok guzel bır sey bence ve cok degerlıbazen hoca sterıl bıle gırmıyor amelıyata sadece ızlyor sohbet edıyor anestesıst ve hemsıreyle.Ben bunu cok begendım acıkcası.
The following user(s) said Thank You: zebir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.489 seconds