Topic-icon Türkiye'de temel bilimlerde doktora (Ph.D.) yapmanın ABD'deki uzmanlık sürecine (USMLE/ECFMG) faydası olabilir mi?

13 years 4 months ago - 13 years 4 months ago #1 by umc
Bu konu daha önce değişik başlıklarda tartışıldı.

KıSKaÇ soru bankası başlığını buraya koyuyorum :

PhD, MSc gibi Programların asistanlık başvurularına ne gibi katkilari olabilir?

Bu konuda benim görüşlerim yukarıda tartışmada var. Şunu yeniden eklemek isterim :

Asistanlık başvurusunda işe yarayabilir düşüncesi ile doktora düşünmek kanımca doğru bir yaklaşım değildir. Doktora, tıp doktoru olmaktan farklı bir şey değildir. Tıp doktorasının yanında bilim doktorası almak (PhD) temelde bir meslek değişikliği yapmaktır, bu durum, elektrik mühendisi olan bir insanın mühendislik kariyerine daha yukardan devam edebilmek için "acaba tıp doktoru olsam işe yarar mı" demesinden özünde daha farklı değildir. Doktora, evrensel olarak dünya üniversitelerindeki bazal akademik ünvandır. Öğretim üyesi olabilmenin minimum rütbesi olarak kabul edilir (ki tıp fakültelerinde bunun eş karşılığı geleneksel olarak "tıpta uzmanlık" derecesidir, çünkü tıp doktorları tarihsel olarak lisans eğitimi sırasında "tıp doktorası" almış sayılırlar ve doktor ünvanını alırlar. Bu nedenle tıp fakültelerindeki öğretim üyesi akademik bazal derecesi tıpta uzmanlık derecesidir)


Doktora, gerçekten bir araştırma kariyeri hedefleniyorsa düşünülmesi gerekir, başka bir işe yarasın diye bu işe girmek çok doğru bir yaklaşım olmaz. Doktora programı "arada" yapılabilecek bir tahsil değildir. Bunu söylemeye çalışıyorum.

Ancak, diğer yandan, uzun vadede araştırmacı olmak isteyenler için (laboratuvar ya da klinik), klinisyenliği ikinci planda düşünenler için uzmanlık alanlarına yakın bir alanın doktorasını yapma fikri de çok akıllıca olabilir. Halen dünyada bu iki rütbeye sahip çok sayıda "doktor-bilim adamı" denilen (physician-scientist) önemli bir araştırmacı grubu vardır.

Özetle, doktora düşünülecekse, bir ara yol olarak değil, uzun vadeli bir kariyer projesinin bir parçası olarak, kişinin tüm özel ve mesleki planları ile uyumlu bir şekilde düşünülmelidir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: sultans, m3rcury
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago - 13 years 4 months ago #2 by ertug
Ekstra iki noktaya daha değinmek istiyorum .Bir tıp dokturunun doktora yapması demek , henüz bilgileri taze iken ve birtakım hasta tecrübeleri öğrenmeden 4-5 yıl klinikten yada hastadan uzaksınız.Buna Amerikanlar nasıl bakıyor bilemyorum ama 1,2 aylık gözlemciliğe bile farklı bakan Amerikan otoriteler ,PhD ile kilinkten uzaklaşmayı uygun görüryorlarmı araştırmak gerek...

Birde bir diğer konu ,Türkiyede doktora programlarına başvuran tüm arkadaşlarım mecburi hizmeti bitirip ; öyle başuruda bulundular.Burdda diploayı ele alamanın yarattıgı bir sıkıntı da olabilir; ALES , ÜDS gibi sınavlara girmenin zorunluğu ve bu basamakları alma telasından da olabilir.Intern iken yada 5 .sınıfta bunun araştırması cok iyi yapılmalı ve planlanlar uzun erimli yapılmalı.Zatı ,ÜDS yada dekliğini gösterip rahat edeceğiniz TOEFL sınavlarını falan alıp kenara koymanın zaman kaybının yanı sıra cok bir kayıp yaratmaz diye düsünyorum.Yeterli doğru kararı verin.(nasılsa 2 yıl gecerlilikleri vardır, ÜDS yi bir kez gecerli puanla verdniz mi 2 yıl içerisndeki TUS öncesi dil sınvalarındanda muaf olursunuz)
The topic has been locked.
  • ertug
  • ertug's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
13 years 4 months ago - 13 years 4 months ago #3 by kerim
USMLE sürecinde size elbette faydası olur. Ayrıca doktora uluslararası geçerliliği olan bir ünvandır (PhD.)

Yalnız şu unutulmamalıdır ki, doktora oldukça uzun ve meşakkatli bir yoldur. Türkiye'de 4 sene, Amerika'da ise genellikle 5 sene sürmektedir. Doktoraya başvurmak isteyenler için en mantıklı yol, 6. sınıfın başında başvurulara başlamaktır. Bana göre ise, doktora yapmayı gerçekten isteyen birinin, en baştan Türkiye'de değil de tercihen Amerika'da bu yola girmesi en mantıklı olandır. Çünkü kendi tecrübe ve gözlemlerime göre, ünvan olarak eşdeğer olsa da, maalesef Türkiye'de ve Amerika'da yapılan doktora programlarının içerikleri kalite açısından oldukça farklıdır (özellikle 'basic medical research'deki kalite farkını kastediyorum). Sonuçta doktora sürecinin en önemli ayağı, kaliteli ve özgün araştırma yapabilme, bağımsız olarak araştırma yürütebilme becerisini kazanmadır bence. Ve maalesef evlere şenlik doktora tezleriyle insanlar ünvanlar kazanabilmektedir (kaliteli araştırma yapılan kurumları tenzih ediyorum. fakat Türkiye'de 2 senedir akademiyanın içinde olan birisi olarak benim gözlemlerim bunlardır)

Son olarak ise, doktora ve USMLE tamamen birbirlerinden farklı süreçlerdir. Doktora yoluna girmeniz size oldukça fazla zaman kaybettirebilir. Doktora ancak bilim adamı olmak için yapılır. Ünvan alayım, daha sonra bana faydası olur diye yapılabilecek bir şey değildir. 4-5 sene doktora yapmak yerine, 2-3 ay Amerika'da gözlemcilik yapmak, Amerika'da asistanlığa kabul için size kısa vadede daha çok yarar sağlar.

Dr.Kerim Karaoğlu
The following user(s) said Thank You: m3rcury, tubuk
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago - 13 years 4 months ago #4 by DrÇelebi
Türkiye'de temel bilimlerin birinde doktora yapmış olmanın USMLE'de kabul sürecinde bir faydası olur mu?

Burada aldığınız "ünvan"ın ABD'de geçerliliği var mıdır?
The following user(s) said Thank You: m3rcury
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.219 seconds