Topic-icon USMLE Step 2 CS Sınav Deneyimi - Paylaşan : "kerim"

12 years 10 months ago #1 by pazure
Ben de Ulaş abiye katılıyorum Kerim; moralini yüksek tut; en kısa zamanda üstesinden geleceğine eminim. Çoğu bitti azı kaldı..

Sevgiler.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago - 12 years 10 months ago #2 by umc
Kerim, moralini sakın bozma, rotanı sakın değiştirme. Sakın moralini bozma. Aynen yola devam...

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: kerim

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #3 by kerim
Uzun bir bekleyişin ardından sınav sonucum belli oldu.

Maalesef bu sefer sonuç olumsuz. ICE ve SEP den geçmeme rağmen CIS de hemen borderline altı kalarak sınavda başarısız oldum. Tekrar başvurumu yaptım, umarım en kısa zamanda sınavı sorunsuzca geçerim.

Dr.Kerim Karaoğlu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 1 month ago #4 by sultans
sevgili kerim
elinden geleni yaptigina eminim.
sonucun istedigin gibi olacagina da..

emegine saglik,,
yolun acik olsun

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 1 month ago #5 by elifson
Çok güzel anlatmışsın, gerçekten süper :) Umarım dilediğin olur.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 1 month ago #6 by pazure
Geçmiş olsun,umarım beklediğinden de güzel bir sonuç gelir. Sürecin gönlünce devam etmesi dileğiyle..

Sevgiler..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 1 month ago #7 by TANER OZDEMIR
İnşallah geçersin ve emeklerinin karşılığını alırsın. Sınava giren adayın kaş göz hareketinin, giyim kuşamının bile hesaba katılarak değerlendirildiği bir sınav olması nedeniyle hem maliyeti hemde stresiyle en zor basamak bence bu sınav. İnsanın kendini ruhen aylar öncesinde hazırlamaya başlaması lazım. Tekrar inşallah o kötü geçen 2 vakan değerlendirmede ihmal edilenler olur, sende geçersin.

Dr.Taner Özdemir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 1 month ago #8 by zebir
Geçmi olsun,umarım girdiğin ilk ve son Cs olmuştur,güzel haberlerini bekliyoruz şubatta.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 1 month ago #9 by nilufer
Super paylasim cok sagol kerim. Umarim guzel haberi tez zamanda alirsin. Gozun aydin simdiden :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 1 month ago #10 by umc
Çok güzel bir organizasyon, anlatım, Türkçe, içerik...Ellerine, aklına sağlık. Özellikle deneyim bankasına son zamanlarda yapılan kaliteli paylaşımların çıtasını bir basamak daha yukarı çekmiş gibi görünüyor. Yolculuğun devamında da sonsuz başarılar bol şanslar, isteklerinin gerçekleşmesi dileğiyle...

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 1 month ago - 13 years 1 month ago #11 by kerim
22 Kasım 2011 de Los Angeles’da USMLE Step 2CS sınavına girdim.

Sınav Öncesi Hazırlık

Klasik CS çalışma kaynağı olan FA (First Aid) den çalıştım ben de. Sınav tarihimi ABD’de ayarladığım araştırma programının sonrasına gelecek şekilde belirlemiştim. 4 ay sonraya sınav tarihimi aldıktan sonra çalışmaya şimdiden başlamak lazım diyerek FA okumaya başladım. Fakat açıkçası sınava 1-2 ay kalana kadar çok verimli çalışamadım. Sınavdan 1 ay önce Philadelphia’daki PassCSA kursuna gittim. Son 1 ay da FA ve kurstan verilen bir kitabı okudum. Fakat şu bir gerçek ki, FA sınavla ilgili ihtiyacınız olan her şeyi barındırıyor.

Bazı Faydalı Kaynaklar

FA’e ek olarak kullanabileceğiniz bazı faydalı çalışma kaynakları da var. Bazıları:
-USMLEWorld CS vakaları:Bana göre FA ‘deki vakalar sınavla daha koreleydi. UW vakaları kısmen daha zorlama olabiliyor.
-CSBlogspot sitesi: csprotocol.blogspot.com/2006/02/simple-protocolsp-for-your.html CS‘le ilgili çok faydalı bilgileri içeren bir blog. CS’e hazırlanırken kesinlikle göz atın.
-Videolar:Sınavı anlamak ve özellikle hasta ilişkileri olmak üzere fizik muayene tekniklerine göz atmak amacıyla fizik muayene videosu izlemek gerekli. Çeşitli kaynaklardan farklı kişi ve kurumlarca hazırlanmış videolara ulaşabilirsiniz. Google’da ‘virginia CS videos’ şeklinde arama yaparsanız örnek videoları bulabilirsiniz. Eminim farklı videolara da ulaşabilirsiniz. Ben PassCSA kursundan verilen 1 saatlik videoyu izledim; kısa, öz ve yeterliydi.

Çalışmaya Nereden Başlamalı?

Öncelikle sınavı tanımaya çalışmak lazım. Resmi sitedeki sınavla ilgili herşeyi okuyun. Ayrıca sınavı anlama evresinde internetteki bloglar ve farklı sitelerden de çok faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
FA’deki sınavla ilgili bilgileri de okuduktan sonra, FA’in DDs (Ayırıcı Tanı) ve ‘Work Up’ kısmını okuyun. Bu kısım oldukça önemli. Sınavdaki vakaların tamamına yakını burdan zaten.

Klavyede Yavaş Yazanlar!

Artık hasta notları klavyeyle yazıldığı için, eğer yavaş yazıyorsanız hazır zamanınız varken pratik yapın bol bol. www.usmle.org da hasta notu pratik programı var. Sınavda hasta notunu yazdığınız ekranın aynısı. Burada pratik yapın. 10 dk içinde ne kadar yazabildiğinizi erkenden test edin ki sonradan panik yapmayın. Gerçi sistem muayenelerinde kalıp cümleler kullanacaksınız ki bu önceden pratik yaptıktan sonra size zaman kazandıran büyük bir avantaj.

Bana Bir Şey Söyle Ki Gerçekten Fark Yaratsın!

Sınav performansınızı kendi çalışmanızla belli bir yere kadar çıkarabilirsiniz. Fakat bu sınav yazılı bir sınav değil ve biz bu tip sınavlara eğitim sistemi açısından çok da yatkın değiliz. Kendi kendinize ne kadar tekrar da etseniz kendi hata ve eksiklerinizi her zaman farkedemeyebilirsiniz. Kendinizi mükemmelleştirmeniz ve sınavı mümkün olduğunca taklit ederek çalışabilmeniz için şimdiden kendinize ‘canlı’ bir partner bulun. Mümkünse CS’e çalışan biri olursa iki taraf için de simbiyotik bir ilişki kurmuş olursunuz. Kesinlikle bunu yapın ve özellikle FA’deki vakalara ikili olarak çalışın. Skype üzerinden çalışmak da bir alternatif tabi, fakat birebir olarak yardımlaşa çalışmanın faydasını kesinlikle göreceksiniz.

Sınavdan önce ABD’de herhangi bir şekilde klinik ortamda bulunup mümkünse hasta muayene imkanınız olması da yararlı olacaktır.

Kurs Tecrübem

Bunu farklı bir başlıkta ayrıntılı olarak anlatacağım, şimdilik kısa bir bilgilendirme olsun.
Sınav ortamının nasıl olacağını görmem açısından çok faydalı oldu. Gerçek sınavı kısmen de olsa iyi simüle etmişler. 1 gün süren bir kurs. Sabah 10.30 da başlıyor. Yaklaşık 2 saat sınavla ilgili genel bilgilendirme yapılıyor ve bazı ipuçları veriliyor.

Hafif bir yemeğin ardından muayene odasına geçiyorsunuz ve burda size hızlıca tüm muayene teknikleri gösteriliyor. Bilgi açısından zaten bunları biliyor olsak da hastalara karşı tavır ve yaklaşım konusunda oldukça faydalı oluyor. Bir de gerçek sınavda zaman kısıtlı olduğu için doğru ve sistematik olarak ne yapmanız gösteriliyor.

Bütün bunlardan sonra hasta muayenesine geçiyorsunuz. Burada eksiklerinizi görüyorsunuz, ve yanlış yaptığınız şeyler Dr.Mustafa Bey tarafından sizinle konuşuluyor ve nasıl hareket etmeniz gerektiğine dair faydalı tavsiyelerde bulunuyor.
Bence oldukça faydalı bir kurs. Fiyatı 400 USD.

Son 1 Ay

Araştırma yaptığım dönemde genellikle geç saatlere kadar lab.da olduğum için bu sürede iyi çalışamamıştım. Son 1 ay kursun ardından eksiklerimi de gördüğüm için bunlara yönelik olarak çalışmalarıma devam ettim, tabi ki FA ağırlıklı olarak. Birebir çalışacak kimse bulamadığım için skype ortamında yardımsever arkadaşlarla birlikte zaman zaman çalıştım.

Otel

Batı kıyısına ilk gelişimdi. Aslında tercihim Chicago veya Houston sınav merkezleriydi fakat buralarda istediğim tarihleri bulamayınca Los Angeles’ı seçmiştim. Otelimi expedia dan ayarladım: Travelodge LAX South. Sınav merkeziyle aynı bulvar üzerinde, aheste yürüme ile 20 dk. Fakat sınava girenlerin çoğu Hacienda Otel’de kalıyorlarmış.Aynı bulvar üzerinde ve benim otelle sınav merkezinin tam ortasında. Bununla birlikte otelden oldukça memnun kaldım. Bir fikir vermesi için fiyattan da bahsedeyim: 3 gecelik 200 USD.

Sınav Merkezi

Sınav merkezi Los Angeles Uluslararası Havaalanına (LAX) yaklaşık 5 km uzaklıkta. El Segundo ve La Sepulveda bulvarlarının kesişimindeki bir gökdelenin 13. Katında.

Sınav Günü

7.30’da otelden ayrılıp yürüyerek sınav merkezine gittim, tabi yol boyu rahatlama için türlü teknikleri deneyerek; şu sınavı da bir atlatırsam en azından sınav maratonunu şimdilik tamamlamış olacaktım. Kapıda bekleyen görevlinin eşliğinde 13. Kata çıktım. Burda gerekli belgeleri vererek adayların beklediği odaya girdim; nerdeyse herkes gelmişti: 24 kişi, yani 12 kişide oluşan 2 farklı sınav grubu. Odadakilerin herhalde tamamı AMG’ydi, yani tek IMG bendim. 8.20’de oryantasyona başlandı. USMLE resmi sitesinde de bulunan oryantasyon videosu izletildi ve gerekli uyarılar yapıldı. Ardından hasta odalarında fizik muayenede kullanacağımız her türlü alet edevatı tek tek kontrol ettik.

Sınavda 5 numaraydım. Sınav öncesi herkese kendi numarasından 2 tane veriliyor. Bir tanesini göğsünüzün sol üst tarafınıza diğerini de sol olmunuza iliştiriyorsunuz. Hasta notlarını yazacağınız ve içinde 12 kağıt olan bir dosyayı size veriyorlar. Hasta muayenesi öncesi kağıtlara birşey yazamıyorsunuz. Ve her odadan çıktıktan sonra o odanın kağıdı toplanıyor.

Ve Sınav...

Saat 9 da başladık. 5 numara olduğum için 5 numaralı odanın önündeydim. İlk anons SP (Standardize Hasta) ler için ve onların hazırlanmalarını söylüyor. İkinci anonsta sizin başlayabileceğiniz söyleniyor. Bu anonsa kadar hastanın geliş şikayeti ve vitallerinin olduğu kapıdaki kağıt kapalı durumda, bu anonstan sonra açabiliyorsunuz ve artık 15 dk lık zamanınız başlamış oluyor.

İlk odada yaşlı bir bayan hasta vardı ve nörolojik şikayetleri vardı. Açıkcası burdaki performansım kötüydü. Sınava hazırlanırken çok iyi bildiğimi düşündüğüm bazı şeyleri bile unuttum. Fakat zaman sıkıntısı yaşamadım. Biraz moralsizce ilk odadan çıktım ve hemen hasta notunu yazmaya başladım. Fakat notu da yazdıktan sonra artık bunu unutup sıradaki hastaya odaklanmam gerekiyordu. Sıradaki hastalarda daha iyiydim. Şunu farkettim ki, çok iyi bildiğiniz temel şeyleri bile unutabiliyorsunuz. Dolayısıyla sürekli, sürekli, sürekli, bıkmadan usanmadan aynı şeyleri tekrar edip spinal düzeyde yapar hale gelmeniz gerekli; çünkü odadayken düşünecek 5 saniyeniz bile yok. Duraksamadan konuşmak zorundasınız.

Sınavın ilk bölümü 5 hastadan oluşuyor. 5 hastadan sonra 30 dk lık yemek arası. İsterseniz kendiniz de bir şeyler getirebilirsiniz, fakat sınav merkezinde verilenler oldukça hafif ve yeterli şeyler; sandviç, salata gibi. Bu arada şunu da ekleyeyim ki, hasta odasına girdikten sonra zaman o kadar hızlı geçiyor ki 5 hasta nasıl bitti anlamıyorsunuz bile.

Aradan sonra 4 hasta muayenesi var. Ardından 15 dk lık ikinci ara ve sınavın 3 hasta muayenesi olan son kısmı. Hastalar her yaş grubundan ve aklınıza gelen en temel semptomları size tarifliyorlar. Bunlarla birlikte kesinlikle zor bir sınav. Çok iyi hikaye almanız gerekiyor ve herşeyi zamanında bitirmelisiniz.
Sadece yaşlı bir bayan hastada, ki o da bir nöroloji vakasıydı, zamanım yetmedi. Fizik muayenenin sonuna doğru anons geldi ve odadan çıkmam gerekti. Her nasılsa son 5 dk anonsuna bu sefer dikkat edememiştim. Bu odadan ‘counseling’ yapamadan çıkmak zorunda kaldım. Çıkarken de acil bir durum oldu, gitmem gerekiyor, test sonuçlarınızı alır almaz sizi arıyacam diyerek çıktım. Hastaların yarısıyla oldukça iyi iletişim kuduğumu düşünüyorum. Geri kalanların yarısıyla vasat, diğer yarısıyla da vasat altıydım gibime geliyor. Muhtemelen 12 vakanın 2 tanesi araştırma amaçlı 10 tanesi sınav sonucunu etkileyecek diye düşündüğümde de o 2 vakanın hangileri olduğu önem kazanıyor tabi. Ben daha çok yaşlı nörolojik semptom tanımlayan hastalarda zorlandım(Bu tarz 2 vaka vardı). Nörolojik vakalar daha uzun sürüyor, hasta da yaşlı olduğu için muayene ve hikaye yavaş ilerliyor.

Sınav İçin Gerekli Olan İngilizce

Mükemmel ve aksanlı olarak konuşmanız beklenmiyor. İletişimi sağlıklı kurmanız önemli. Sürekli olarak hasta söylediklerinizi anlamıyor ve tekrar sormanızı istiyorsa bir sorun var demektir. İngilizcenizi yeterli hissetmiyorsanız bile gerekli kalıpları ezberleyip mümkün olduğu kadar sınavda onlara sadık kalırsanız, büyük ihtimalle SEP (Spoken English Proficiency) kısmında sıkıntı yaşamazsınız. Ben sınav öncesi zaten 3,5 aydır ABD ‘de olduğum için konuşma açısından bir problem yaşamadım.

Son Olarak...

Sınavdan çıktıktan sonra müthiş bir rahatlama oluyor. Sınav iyi geçtiğinden değil, sadece sınav geçtiğinden dolayı. Diğer sınavlardan farkı, hastaların ‘check list’lerini bilmediğiniz için, ne kadar doğru ne kadar yanlış yaptığınızı tam olarak kestiremiyorsunuz. Sınav sonucum Şubat’ta açıklanacak. O zamana kadar stresli bekleyiş ise devam edecek. Açıkçası sonuç ne olur, hiç bilemiyorum. Umarım sorunsuzca sınavı geçerim ve bir daha aynı stresi yaşamam. Buradan güzel haberleri de paylaşmak dileğiyle.

Dr.Kerim Karaoğlu
The following user(s) said Thank You: umc, USMER, pazure, alp, sultans, Hell_Spawn, in ter, nilufer, elifson, zebir, semih1736, tulane, rabinovich2006

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.372 seconds