Topic-icon "Stajlarla Ilgılı Ayrıntılı Deneyımlerım ve Derlemelerim" - Hazırlayan : "Arda"

14 years 2 weeks ago #1 by dunyali
öncelikle gerçekten emek dolu ve oldukça faydalı bir yazı olduğunu belirtmek isterim. zaten kafama takılan bir soru da vardı hazır yeri gelmişken sorayım. harvard yale gibi üniversiteler clerkship için ücret talep ediyorlar. bu işi ücretsiz yapmak mümkün müdür?
yazının bir yerinde

arda wrote:
Arkadaslar buda gıdıcegınız yere adamına gore degısen bır kavram mesala Harvard da staj 3000 dolar ancak ulaş abi bedavaya yaptı gıbi bazı yerler bedava bu oldukca degısen bır kavram.

diye geçiyor.Harvard, Yale gibi ücretli staj yerlerinde, bu ücretsiz stajlar nasıl ayarlanıyor? burs adı altında mı veriliyor?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 9 months ago - 14 years 9 months ago #2 by umc
arda özverili yazıların için sitemiz adına teşekkür ederim. O kadar detaylı ve içten paylaşmıssın ki tebrik edilmeli. Üstüne yoru yapılacak çok şeyler var yazdıklarınlar ilgili. Bunların zamanla burda tartışırız. Çalışmalarında başarılar dilerim...

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 years 9 months ago - 14 years 2 weeks ago #3 by Arda
Önsöz
Arkadaşlar öncelikle bu baslıgı bırkac sebebten dolayı actım ilki stajlarla ilgili bilgilerin bazılarının oldukca dagınık olması ve benım bu konudakı deneyımlerımı acıklamaktır.
Öncelikle sunu soylemek ıstıyorum.Bu işe daha yeni başladım.Agustos ayında uye oldum ve Amerıkada staj yapmanın ne kadar onemli oldugunu ogrendım.Bu süre içinde 2 staj ayarladım 2010 yazı ıcın biri Cleveland Clinicte karaciger transplantasyon merkezınde ki suan davetiye mektubum yazılıyor diğeri de Albert Einstein üniversitesinde Robotıc cerrahi uzmanı olan bır hocanın yanında.Bu stajlar tabıkı genel cerrahi isteyen biri icin buyuk sans ve bende deneyımlerımı kullandıgım taktıklerımı ve mektuplarımı paylasmak ıstedım.Dilim döndüğünce anlatmaya calısacagım stajları ve gereklı yerlerde alıntılar yapıp dusuncelerımı desteklemeyı planlıyorum.

1.Amerikada staj neden önemlidir?
2.Amerikada staj türleri nelerdir?
3.Amerikada staj nasıl ayarlanır?
3.A.Benim Staj yöntemlerim?
4.Staj Ayarlamaya Calısırken Kullanabilecegınız Birkac Site
5.SSS

1.Amerikada staj neden önemlidir?
Arkadaslar bu noktada Ulaş abinin Sadece Abd düşünülüyorsa hangi yol izlenmelidir adli yazısından bir alıntıyla baslamak ıstıyorum.
Alıntı:
ABD'deki ilgili alandaki meslektaslarla kisisel iliskilerin gelistirilmesi:
Kanimca isin en onemli kismi budur. Gerceklestirmenin en zor oldugu basamak da budur ancak basarinin derecesinin belirleyecek olan basamak da budur. Bu basamagi birden fazla baslik altinda inclemek gerekir. Ilk basamak tip fakultesi egitimi boyunca Amerika'daki hastanelerde ve universitelerde stajlar ayarlamak olmalidir. Suresinden ve niteliginden bagimsiz olarak ABD'de yapilacak her turlu temas gelecekteki basamaklar icin cok buyuk onem tasir. Ikinci basamak ise bu surecte kurulan iliskilerin surdurulmesi kismidir. Iliskileri kurmak kadar surdurmek de onemlidir. Ilk basamaga tekrar donersek, bu stajlarin ayarlanmasi konusunda maddi olanaklarin onemi ne yazik ki inkar edilemez cunku bu tip stajlar, degismeli rotasyonlar, kisinin kendi cebinden karsilayacagi yol, gecinme ve barinma olanaklari ile mumkun olabilir. Bir kisim okul da, ne yazik ki bu tip stajlar icin bir takim ucretler talep etmektedir


Ulaş abi bu yazıda bircok seyi acıklıyor ama kısa bır özet gecmek gerekirse stajlarda amac oradaki profesörlerle ilişkiler kurmak tanısıklıklar elde etmektır.Bu stajların sonunda alınıcak olunan lorlar amerıkaya gırıs surecınde oldukca ısımıze yarıyacaktır.Çünkü artık cogu kısı steplerden 90 ustu alıyor aradakı farkı yaratıcak olan lorlar ve us clinical exp.tir.Ki burada acıklamak ıstedıgım bır şey var lorları tabıkı turkıyedeki doktorlardan alabılırsınız ancak orada calısan kısılerden duyduklarıma gore turkıyeden alınan lorlara pek güvenmiyorlarmış.Siz burada ne kadar büyük bir doktor olursanız olun orada adamlar sizi tanımıyorlar maalesef buda işin acı tarafı.Ayrıca ulaş abininde söylediği gibi burada stajın hangı dalda oldugu onemlı degıl.Mesala ben böyle bir hataya duştüm.Genel cerrahi istiyorum ben ancak robotık cerrahi olurmu dedım ulaş abiye aynı cevabı verdı bana konu onemlı degıl arkadaslar.Ayrıca bircok Kordinetorun katıldıgı bır acıklamada ki bu acıkla genel cerrahi üzerineyeydi diyordiki radyoloji pediatri gibi dallardada stajlar yapın bu konudakı bilgilerini geliştirin.

2.Amerikadaki staj türleri?
Aslında bu konu baslıgından kastım elective clerkship gibi konuları acıklamak
Alıntı:

clerkship (staj) : ogrenciyken yaptigin rotasyon/gozlemci pozisyonu. Para verirsin ya da vermeden de ayarlayabilirsin. ECFMG gerekmez, zaten mezun olmadan sertifikalanmak mumkun de degil.
observership (gozlemcilik) : mezun bir doktor olarak hasta temasi olmadan izleme pozisyonu. Para verirsin ya da vermeden de ayarlayabilirsin. ECFMG gerekebilir de gerekmeyebilir de, hastaneye gore degisir.
ulaş camsarı
"Observership" konusunda bilmem kacinci defa yaziyorum, baska basliklarda cok ayrintili konustuk. "Observership" diye resmi bir pozisyon yoktur. (cok cok nadir bu isimle tarif edilen pozisyonlar mevcuttur) Bu sekilde sorarsaniz hic kimse size var demez. Bunu cok defa izah etmeye calistim. Boyle bir soruyu Guney Afrika'daki misal Johannesburg Devlet Hastanesi Bashekimine sorunuz, o da yok diyecektir, Burma'daki meshur Yangon Universitesinin bilmem dahiliye klinigi sefine sorun o var demeyecektir. Once durumu kavramaya calismak lazim, amac nedir? , birisinin yanina "sokuluvermek" . Bunun icin oncelikle o "birisini" bulmak lazim. Sizi hic tanimayan birinden, deniz asiri ulkeden, hayatinda duymadigi bir terim olan "observership" gibi birsey isterseniz, size nasil gel demesini bekleyebilirsiniz. Daha once de belirttigim gibi "observership" kelimesini kullanmayiniz, "visiting physician" ya da "clinical exposure", ve yahut "externship/subinternship" gibi kelimeler kullanarak, resmi makamlara ya da resmi sifati olan kisilere degil (program sefi gibi), bagimsiz kisilere yaziniz. "Observership" kelimesi, resmi degildir, cogu kimse burda anlamini dahi bilmez, amerika'ya egitim icin gelen, ulkesinden kacan, iltica etmek isteyen, kacak olan gocek olan bir suru degisik milletten insan "observership" denilen ne oldugu belli olmayan bin turlu insan garip bir "IMG (yabanci doktor) icadi" bir kelime altinda bilmem neler yapip ozgecmislerine yazmaktadirlar. Bu grup icindeki en kotu ornekler nedeniyle bu kelimeye karsi tum hastanelerde "allerji" oldugunu da dusunuyorum. Bu nedenle bu kelimeyi kullandiginiz takdirde, bunu resmi bir sey gibi istemeye devam ettiginiz takdirde, bu tip seylerin mumkun oldugu hastaneler bile size hayir diyebilirler. Benim kisisel gorusume gore, Amerika'daki ihtisas surecinin nasil islediginin iyi anlasilmamasi, bu konuda Amerika'nin niyetinin ne oldugu, gorunen ve gorunmeyen kurallarin neler oldugu gibi konulara biraz kafa yormaya calismak lazim, "observership" gibi klise igorev tanimlarindan ziyade amac nedir, gidilecek yol nedir, observership dedigim sey nedir ve bunun ile ne elde etmek istiyorum, ayni seyi baska nasil elde edebilirim ve ayni kavsaga kac degisik yoldan cikilabilirim gibi sorulari dusunmek lazimdir. Benim daha once baska basliklarda tartismaya calistigim gibi, Amerika'daki ihtisas surecine baska ulkelerden girmeye calisan doktorlarin en onemli kozu ve anahtari insan iliskilerinin dogru manipulasyonudur. USMLE skorlari, akademik basarilar, ve diger tum faktorler insan iliskilerinin gucunden sonra gelir.

Amerika'da asistanlik surecini, kabul ve red algoritmasini elimden geldigini kadar, gorebildigim kadar, tecrubem yettigince sizlere desifre etmeye calismistim. Belki ona da bir goz atmak faydali olabilir , bu konuyu takip edenler icin, eger daha once bakmadilarsa :
Ulaş camsarı

Elective var externship var birsürü türü var bu işin bu konu altında söylemek istediğim tek bir şey var buradaki büyüklerden yardım alın oyle yazmaya baslayın email.Bu iş İngilizceyi ne kadar bildiginizle alakalı deglın cunku.Amerıkada kullanlılan bırkac kalıp var ve biz bunları burada bılemıyoruz maalesef.Mesela ben ilk yazdıgım mesajlarda observership demıstım.Hiç olumlu cevap gelmedı.Gelen cevaplarda böyle bir pozisyonumuz yok dıyordu.Ki bildiginiz üzere observershiplik aslında yaptıgımız hastaya deymıyorsunuz felan ancak İngilizceye direkt cevirdiğinizde boyle dusunuyorsunuz ancak ulas abininde dediği gibi mezun bir doktorun yaptıgı staj observership.Başka bir baslıkta ulaş ağabeynin ve onur ağabeynin yazdıgı bırkac mesajı koymayı dusunuyorum.

Ayrıca arkadaslar ben ilk baslarda arastırma yanı research istiyordum ancak bundan vazgectım buraya yabancı bır forumdan aldıgım bir yazıyı koyuyorum ilgilenen arkadaslara
Observerships, research and externships give you an exposure of healthcare system of United States and give you an idea of what to expect during residency; (the nature of work,
healthcare facilities, code of conduct for healthcare professionals, the cutting edge technology, electronic healthcare records, diseases prevalent in a certain geographical area and the social and cultural values of people of United States). In this issue of the section of the Road to Residency, Aitzaz and Saima discuss their views about the importance and the various ways to do an observership, research and externship in the United States. Why do an observership, research or an externship in the United States? Before we give our views on how to find an observership, research or an externship in the
US, let’s first give you a few reasons as to why to opt for these options.
(1) Observerships, research and externships give you an exposure of ealthcare system of
United States and give you an idea of what to expect during residency; (the nature of work,
healthcare facilities, code of conduct for healthcare professionals, the cutting edge technology,
electronic healthcare records, diseases prevalent in a certain geographical area and the social
and cultural values of people of United States).
(2) By working with US physicians and researchers, you make “connections” in the System
which pays you a lot later on when you are applying for a residency spot in the US after doing
your USMLE (Unites States Medical Licensing Examination). The name of an imminent
scientist or clinician in the references section of your CV can open many doors for you in your
professional life. The Letters of recommendations (LORs) from the faculty of a renowned
hospital in US are always looked favorably by program directors of residencies and
fellowships.
(3) If you opt for an externship, it will count as your US clinical experience (USCE). Due to
growing number of highly qualified candidates from the world, the competition is fierce to get
a residency spot. Many residency programs want to see USCE as a prerequisite to apply into
their residency program. If you don’t have USCE you are simply screened out from the list of
eligible candidates for interviews for those programs who require USCE.
(4) If you choose to join a research team, you may get some quality publications which do
carry some weight age when screening candidates for interview and more importantly at the
time of ranking candidates for the residency spots. Even if you are not able to publish a few
research papers, your experience in a research team will reflect your genuine interest and
aptitude for research which is seen highly favorable by many university residency programs.
What to Choose?
Among observership, research and externship, if you have to choose one; go for externship
because it carries the highest weight age of all three. Externship is called a “mini residency”.
During externship you get “hands on” clinical experience as you are actively involved in
patient care; you can take history, examine the patients and get involved in patient
management along with residents. But the problem is that most of the hospitals do not allow
externships due to tough laws of patient privacy and HIPAA (Health Insurance Portability
and Accountability Act) rules.
The bottom-line, however is, that get whatever you can; may it be research, observership or
externship, but prefer externship over research and observership.
How to find a research position, observership or an externship?
Regarding research, first of all to be very honest emailing professors or other research
scientists does not help much. Most of the directors of research don't open any mail that
would be related to a research opening or volunteering; that's what my Principal Investigator
told me, but exceptions are always there. So you should try and mail the researchers but the
chances of ending up in a spot are not much as most of the researchers get hundreds of such
mails daily from all over the world and they are screened by their spam filters unless they
have an open position. And if you are away from US and the only thing you can do is to email
the researchers then my advice would be not to send a generic mail to all the scientist and
wait to hit the jackpot. Do your homework well, send an individualized email to every
scientist, know his research well, find his publications on pubmed and make an appropriate
cover letter which should show your genuine interest in the research that person is doing.
If you are lucky enough to be in US then the best bet would be to meet the researchers in
person. Take a well written CV and a cover letter with you. But before going to any person
you should spend some time and find his areas of interest, his current and previous research
projects so that you can have common grounds during discussion with that person.
If you don’t have previous research experience , my advice would be that not to ask for a
“Paid” position as nobody is going to pay you from day 1 without enough research skills and
experience. Try to volunteer in some lab for 2-3 months, learn some basic research
techniques and you can later get paid in the same or some other lab if the investigator is
satisfied with your research work.
Another important factor when deciding to work in a research lab is to choose to work with a
researcher who is a big shot in his field as his reference would count when you would be
applying anywhere for any type of work. One way of finding out if the person is a big name is
to search his name on pubmed.gov and find out the impact factor of few of his publications.
But that may not be true in every case.
Regarding observerships, the same would apply. However, the difference in this case would
be that you should contact renowned clinicians through email, phone calls or better still meet
them in person. Another good option is to find an M.D., PHD who is involved in both research
and direct patient care and start volunteering in some of his lab work and then later begin
attending clinics with him, if he is still doing them.
Externship as I previously mentioned are difficult to get but if a certain program offers
externships, then they will have a certain office dedicated to it and you can email or call
them. But for externships these hospitals usually charge you a handsome amount for a
limited period of time and you also have to buy malpractice insurance; but all that spending
is worth it.
Types of Research:
Now coming to what kind of research you should join. There are two basic types of research:
(1) basic science or bench research and (2) clinical research. There are advantages and
disadvantages of both.
For most types of clinical research, the plus point is that there often there is patient contact,
for those who are not interested in typical lab work. However at the same time if you talk
about bench research, the plus point is that often you get hands on experience on latest lab
techniques such as RT PCR, luciferase assay, western blots etc but to get a publication in
basic science research is relatively more laborious and difficult. But if you are interested in
lab work and are considering in pursuing a PhD as well, then the latter may be a better
choice.
Few things to do during your student life:
During student life do not miss any opportunity to get involved in any sort of research
project going on in departments you are rotating no matter how simple it is. Do electives in
US during your clinical years and above all never miss your clinical wards.
At the same time, try to learn a couple of softwares, which will help you a lot in research such
as SPSS (Statistical Package for Social Sciences) and other research related softwares.
Important Lessons to Learn
(1) Externships, observer ships and research should be done to get overview of healthcare
system of US, make some connections in US or to publish few papers.
(2) Externship should be preferred over observership and research.
(3) It’s always better to meet the relevant person in person rather than emailing them and
if email is to be done it should be individualized.
(4) You can choose clinical or bench research depending upon your aptitude, the length of
time available and your future career goals.
(5) One should not miss any opportunity to get involved in any research or clinical project
during student life and to learn few statistical softwares.
(6) Discourage the practice of ‘mass e-mailing’. Day by day, this wrong practice is increasing. Often, you would find students wasting hours in emailing the same request to
almost every other professor to whose email address they can get their hands on. This is a bad practice. Emailing if required should be very individualized and personalized. Along with this, you should first decide if the person’s research area is of any interest to you. In some cases, people end up working in a project in which they have no interest, which in turn
leads to months of precious time wasted.
Even worse is the practice of getting accepted for a research position, using it to get a US VISA and then not going to them. This unfortunate practice too is on the rise. This not
only brings a bad name to your institution, but to your country as
well. These practices should be avoided and discouraged.
At the same time, as the authors mentioned, do not miss upon any opportunity in your home country and college.
These days the undergraduate research especially in Pakistan & India is gaining a lot of momentum. Few of my colleagues have gone onto publish their group work in one of the world’s biggest journals. The lesson is not to underestimate the importance and the good research work that you can do at your own home institution. It is certainly more fruitful than wasting hours everyday mass mailing and getting no response.
By Dr. Aitzaz Bin Sultan Rai.
3.Amerikada staj nasıl ayarlanır?
Alıntı:
Bu stajlarin ayarlanmasi kisminda, kisilere elektronik postalarla ulasmak en etkin yontemdir. Gunumuzdeki ABD saglik sisteminde, tum ciddi akademik bireylerin tum is gunlerinde gunde en az bir kez elektronik postalarini kontrol etmeleri isveren tarafindan zorunlu kilinmaktadir. Bu da ABD icindeki tum onemli saglik kuruluslarindaki meslektaslara mutlak olarak normal sartlarda 24 saat icinde ulasabilme imkani vermektedir. Ilgilenilen alandaki staj basvurulari once olanaklarin ogrenilmesiyle somut hale gelebilir. Olanaklarin ogrenilmesi de ilgili ilgisiz herkese sayisiz mesaj atmakla mumkundur. Bu atilan "yuzlerce" mesajdan gelecek yanitlar elbetteki cok dusuk bir oranda olacaktir ancak gercekten bu tip olanaklari sunan kisilere/kurumlara, kritik noktadaki insanlara ulasmanizi saglayacaktir. Bu tip mesajlari once jenerik bir mesaj hazirlayarak bunu da bilen birilerine sorarak sekillendirmek gerekir
Ulas camsarı
Sevgili usmleturk forumu sakinleri,
Forumdaki büyüklerimizin yardımları ve bireysel çabalarımın sonucunda edinmiş olduğum tecrübeleri sizlerle paylaşarak hem Amerika'da observership ayarlamaya çalışacak olan arkadaşlara yardımcı olmanın; hem de sıklıkla sorulan bir soruya cevap vermenin mutluluğunu yaşamış olacağım.

-İlk olarak observership yapacağınız tarihleri kesinleştirin.Bu tarihten en az 1-2 ay önce yazışmaya başlamanızı önemle tavsiye ederim.Yolladığınız e-postalara yanıt gelmemesi bir yana gelecek olan yanıtlarda emin olun gecikecektir.

-Observership süresinin 1 aydan kısa olmamasının hem eğitici ve öğretici açıdan; hem de ileride isteyeceğiniz referans mektupları açısından bence önemi büyüktür.

-Başvuracağınız yerlere yollayacağınız güzel, düzgün, etkileyici, istekli oluşunuzu belirleyen bir e-posta hazırlayınız.

-Observership yapmak istediğiniz bölümü belirleyiniz. Tabi bu bölümün ileride uzmanlaşmak isteyeceğiniz branş olması da size ciddi yarar sağlayacaktır.

-Hastane ve bölüm seçerken US News'in en iyi hastaneler ve bölümler araştırmasından faydalanmanızı tavsiye ederim.

-Gitmek istediğiniz yerleri planladıktan sonra o hastanelerin internet sitesinden başvurmak istediğiniz departmanlarda çalışan doktorların (Staff) listesini bulunuz.Genelde bu bölümlerde her doktorun kısa birer CV'leri bulunmaktadır. Başta bölüm başkanı olmak üzere tüm doktorların isim ve soyisimlerini alarak pubmed de aratınız. Burdan çıkan yayınlardan gitmek istediğiniz hastaneyle uyumlu olanı seçiniz. Arattığınız kişinin abstractın üst kısmında link biçimindeki adına tıklayınız. Burdan sonraki sayfa sadece arattığınız doktorun yayınlarını gösterecektir. Burdan doktorun isminin ilk sırada olduğu ve abstractının pubmed de bulunduğu yayınları açınız ( Bu yayın başlıklarının sol tarafındaki yazılı metin simgesiyle belirtilir). Bu yayınlardan birinde o doktorun e-posta adresinin olma ihtimali çok yüksektir. Eğer bulmazsanız diğer isimle devam edebilirsiniz

-Daha sonra hazırlamış olduğunuz e-postayı teker teker bulmuş oldugunuz e-posta adreslerine yollayabilirsiniz. Birden fazla kişiye göndermeniz karşı tarafta görüleceği için pek uygun olmaz. Geriye sadece yanıtları beklemek kalacaktır.

-Bu süreç içerisinde beklerken hocalarınızdan (bölüm başkanları olması ya da ilgilendiğiniz bölümden birinin olması yine yarar sağlayacaktır) referans mektupları isteyiniz.

-Sabırlı olunuz, pes etmeyiniz...

Kolay gelsin...
Gozlemcilik pozisyonu ile "research" pozisyonunu karsilastiralim, ucun lafi kisaltayim, seni soruna yonelik olsun. Nasil nakte cevirirsin o sekilde birseyler soyleyeyim.

Gozlemcilik (=observer) tecrubesini, yerine gore ozgecmisinde "externship" olarak gosterebilirsin. eger yaptigin gozlemcilikte bir "supervisor" un var ise ve "clinical" ise. Externship denilen sey gozlemciligi de kapsar. Ama gozlemcilik cok genis bir kavram oldugundan, insanlar herseyi gozlemcilik oalrak yazabildiklerinden , bunun nasil bir gozlemcilik oldugunu ozellikle belirtmek gerekir. Hastanede dolasmak bile icabindan gozlemcilik oalbilir. Ama birisi ile beraber calisiyorsan, onunla hasta goruyorsan bunu "externship" olarak yazabilirsin. Bu gozlemciligin ilk faydalarindan biri. Ikinci faydasi ise, ki en onemlisi, beraber calistigin insandan mektup alabilirsin. Onun destegini arkana da alabilirsin. Baska kimseler ile iliski de kurabilirsin. Ayagini sisteme ilk atisindir. Bu anlamda kisiye cok firsatlar yaratir. Gozlemcilik ogrencilikte olmaz. Ogrencilikte staj olur. Onun adi gozlemcilik olmaz. Onun adi "clerkship" olur Mezun olan doktora bu pozisyon verilebilir. Observership kelimesi cok genis anlamlara gelebildiginden, ve amerika disindaki hekimlerin amerikaya bir sekilde ayak basmak icin kabul ettikleri bir yol olarak bilindiginden, kavram olarak biraz direnc gosterilen bir yol diye hissediyorum ben. Bunu kirmanin yolu, bu kelimeyi kullanmadan, "externship" ya da "visiting physician" gibi degisik kelimeler kullanmaya calismak bu tip pozisyonlarin elde edilmesinde fayda saglayabilir. Bu konuda daha ayrintili teknik detsegi zaten gelen epostalarda surekli vermeye calisiyorum ama ornekleriyle merak eden var ise, memnuniyetle bana yollayacaklari mektup orneklerini amaca uygun duzeltirim. Zaten surekli eliden geleni yapiyorum.

Gozlemcilik ile ilgili diger pratik bilgilerde bazilari ise, gozlemcilik para ile de yapilabilir, bazi kurumlar para ister, bazilari ECFMG ister, bazisi sirf diploma ile kabul eder. Gozlemcilik resmi bir kadro degildir. Boyle bir hizmet sunulmaz. Bu hizmet koparilir. Bunun ayarlanmasinda icin en gecerli en baslica yol kisisel iliskilerdir. Birisnin gonlunu yapmaktir. Birisi kabul ederse bir sekilde sizi yanina alabilir. Kurumsal kisitlamalar da olabilir. Ama amerika cok buyuk bir yer, degisik eyaletleri dusunursek cok fazla kurumlar var ve cok fazla firsatlar vardir.

Gozlemcilik ayarlamak icin, ortalikta ilan edilen "observership friendly" olarak tabir edilen yerler cok fazla ise yaramayabilir. Cunku bu gibi yerler cok zamandir ortalikta ilan edildigi icin, coktan bu gibi isteklere doymus olabilir ve sizi reddedebilir. Daha akillicasi kurumlar yerine kisilerin pesinden gitmektir. Kisilerin pesinden gitmenin de akillica yolu , Turk olanlarin pesinden gitmek olabilir.

Gozlemcilik konusunda bir baska bence yanlis bilinen gercek ise, unlu markalar altinda bu gibi pozisyonlarin elde edilmesinin daha ZOR oldugudur. Bu benim kisisel tecrubelerime gore cok buyuk bir yanilgi olabilir. Unlu markalar yabancilari daha cok cektiginden, bu yillardir on yillardir boyle oldugundan, bu gibi yerler yabancilari almasini da bilir, kullanmasini da bilir, sorunlari ile ugrasmasini da bilir. Aralarindan iyilerini ayiklamak konusunda kurumsal olarak cok tecrube kazanmis olurlar genellikle ve bu yabancilara kapilarini guvenli olarak acmalari sonucunu dogurabilir. Tam tersine, ismi bilinmeyen ya da populer olmayan universiteler/hastaneler, yabancilara daha fazla direnc gosterebilirler, bu kurumlarin yabancilarla ve sorunlariyle ilgili cok tecrubeleri yoktur, kurumsal hazirliklari da kisisel hazirliklari da yoktur. Bu nedenle yabanci onlar icin cogu zaman sorundur, sizi hastaneye ayak bile bastirmayabilirler.


Bu yuvarlak sinirli aciklamalardan sonra gozlemcilik ayarlamak isteyen arkadaslara onerilerim, unlu markalar altinda calisan, kisisel olarak yakinlik kurabileceginiz kisilerin pesinden bireysel olarak gitmek bir sekilde ayak basmak icin guzel yollardan biri olabilir.

Daha sayfalar dolusu yazilabilecek bu konu ile, zaten sayfalar dolusu yazmis birisi olarak simdilik burda kesiyorum. Ve "research" kismina geliyorum.

Arastirma asistanligi, genellikle yeni mezun kisiler icin degil de, alanda tecrubeli kisiler icin ayrilmistir. O nedenle arastirma konusunda gecmisi olmayan birisinin aniden bu kadrolardan birine kabul edilmesi zor olabilir. Arastirma asistanligi para karsiligi onnerilen, genellikle 1 yil sozlesmeleri olan, laboratuvar sahibinin ve yoneticisinin tanidigi ve ne is yapacagini bildigi kisiler arasindan secilir. Ama deniz asiri da bu pozisyonlari almak mumkun olabilir. Bu pozisyonlar sirasinda ECFMG ihtiyaci olmaz, diplomaniz yeterli olur. Bu sure icinde asistan parasina yakin belki biraz daha az bir maas ile calisirsiniz. Sonunda o sure icinde hangi yayin ya da yayinlarin laboratuvar ya da diger kisimlarina yardim ettiyseniz o alandan cikacak calismalarda adiniz gecer. Arastirmalarda isim gecmesi ve bunun sirasi tamamen arastirma ekibinin ortak fikir birligine baglidir. Bu kadrolara kabul edliirken katkida bulunulacak arastirmalarin icerigi ve isim sirasi ile ilgli bir tahahhut soz konusu olmayabilir. Girersiniz ve isinizi yaparsiniz, ne kazanirsaniz yaniniza kalir. Bu kadrolara girilebilinirse , burda yapilan calismalarda isminizin gecmesi ozgecmisinize cok guzel katkilar saglayabilir, sonrasinda ayni alanda yapacaginiz asistanlik basvurularinizda isinize cok yarayabilir, yaramayabilir de. Yine burda oldugunuz sure icinde baska alanlarla iliski kurabileceginiz icin , eger baska secenek yok ise ve illa Amerikaya adim atilmak isteniyorsa bence kabul edilmesi mantikli olabilir. Ama daha kritik bir mevkide olan, daha kilit bir insanin supervizorlugu altinda yapilabilecek bir gozlemcilik, alakasiz bir bolumde 1 sene parali calismaktan daha faydali olabilir. Bu karsilastrmalar kisiye gore, kisinin ozgecmisine gore, amerikada ne yapmak istedigine gore cok degisebilir.

Umarim kafa karisikligini biraz olsun gidermisimdir.
Forumda arama yapilarak cok fazla onceki yazilan bilgilere ulasmak mumkundur.

Gozlemcilik konusu surekli yazsak da surekli aciklasak da, sorusu hic bitmeyen bir konu,
hakli olarak yeni tum arkadaslarin ilk merak ettikleri seylerden biri oldugu icin olacak.

Eh ne yapalim biz de yorulmadan anlataya devam ederiz.

Alıntı sahibi: Sinem üzerinde Temmuz 16, 2008, 01:14:09 ÖÖ
merhaba. observership için mezun olmak gerekiyor mu? eğer gerekiyorsa lisans eğitimi süresince amerikada ne gibi olanağımız var? ben 3. sınıf öğrencisiyim. usmle ile ilgili bir karar almadan önce amerikaya gidip orası ile ilgili deneyim edinmek istiyorum. bunun için ne önerilebilir?

clerkship (staj) : ogrenciyken yaptigin rotasyon/gozlemci pozisyonu. Para verirsin ya da vermeden de ayarlayabilirsin. ECFMG gerekmez, zaten mezun olmadan sertifikalanmak mumkun de degil.
observership (gozlemcilik) : mezun bir doktor olarak hasta temasi olmadan izleme pozisyonu. Para verirsin ya da vermeden de ayarlayabilirsin. ECFMG gerekebilir de gerekmeyebilir de, hastaneye gore degisir.
residency (asistanlik): Tipta uzmanlik ogrencisi. Para alirsin. Senen arttikca aldigin para da artar. ECFMG mutlaka gerekir.
fellowship (yan dal asistanligi) : Tipta ust ihtisas ogrencisi. Para alirsin. Senen arttikca aldigin para da artar. ECFMG gerekebilir de, gerekmeyebilir de, programa gore arastirma ya da klinik gorevlendirmeye gore degisebilir

Arkadaslar ulaş abininde söyleğine ekleyecek hicbirsey yok ama burada baksa stratejilerde olabilir onlardan bahsetmek ıstıyorum.Öncelikle yabancı forumlarda okudugum kadarıyla bir taktik direkt öğrenci işleri bölmüne basvurmak ki usmleforumda okudugum kadarıyla bu yolun bırkac dezavantajı var birincisi oldukca resmı hale dönüştürüyor bu staj ışını bu olay ve forumda bır arkadasımın dedıgıne gore sureklı tepende oluyorlarmıs ancak yabacı forumlarda herkese teker teker mesaj atmak yerine direkt bu bölümlere bavurun dıyorlar ben ulaş ağabeynin yolunu sectım ancak tabıkı herkese gore degişir bu olay.Bu noktada en cok kullanacıgınız adres services.aamc.org/eec/students/ bu olacaktır.Bu adreste bütün üniversiteler var isterseniz ilk yolu tercıh edip üniversitenin sitesine girebilirsiniz burada fakulte bolumune tıklayıp kadrolardan doktorların emaillerini alabilirsiniz.2.yol olarak gene bu sitede bu staj ıslerıyle ilgilenen kişinin email adresi ve adı yazılıdır.Eger bu staj ıcın sartlarınız tutuyosa ki bu sartlar genelde son sınıf olmak ve step 1 i geçmektir buraya basvurmak daha akıllıca olabılır ancak maalesef benım sartlarım tutmuyordu ve bana tek bir secenek vardı.Bir diğer secenek daha var ancak bunu bayagı ekstrem buldugum ıcın sona yazıyorum.Orada bir akrabanızdan orada calısan bırının size staj ayarlatması ki benım orada sureklı calısan bır doktor akrabam olmadıgı ıcın bu secenek bana uygun degıl ancak eger bır akrabanız varsa ondan rıca etmenızı onerırım.Baska bir secenekte amerıkayla baglantılı olan yada asıstanlıgını orada yapmıs hocalarınızdan yardım ıstemek.Mesala bızım etık hocası usmleyi kazanmıs bırıydı tabi buda bır secenek.Gidip hocanıza direkt olarak ben yurtdısı deneyımı yasamak ıstıyorum bana yardımcı olurmusunuz dersenız kımsenın hayır dıcegını sanmıyorum.
3.A.Staj ayarlamakta benim kullandıgım taktikler?
Arkadaslar bu bolumde tamamen kendı taktıklerımı anlatıcam yanlıslar olabılır eleştırılere acıgım.

Nereden baslamak gerekıyor diye dusunuyor cogumuz.Arkadaslar ben soyle basladım.İlk once abcd diye bir grubun sitesinden yardım aldım.Bu sitede aklıma takılan bircok soruya cevap buldum. Amerıkadan türkiyeye gelen doktorların bırbırıyle yardımlasması amaclı bır kurulus.Bu sitede 70’e yakın doktorun cv si ve adresleri yazıyor.Ki bu kısılerın cogu hala amerıkayla baglantılı.Cok yardımcı olabılır ayrıca cokta sıcak kanlı ınsanlar var aralarında ben 2-3 tanesıyle yüz yüze görüştüm.Aklıma takılan bır cok soruyu sordum.Sizde sorabılırsınız.Bu sitedeki herkese ayrı ayrı maıl attım.Oradan pek bir şey cıkmadı bana size cıkarsa ne ala ancak cıkmazsa services.aamc.org/eec/students/ bu siteden bütün üniversitelere girip fakulte bölümünden doktorla bakmanız gerekebılır buradada benım kullandıgım bır baslangıc vardı ilk once usnews sitesindekı ilk 20 hastanedekı cerrahlara mesaj attım sonrada kalan universitelerdeki Türklere mesaj attım.bunu yapmakta iki sebebim vardı ilki bu ilk 20 hastane staj basvurularına daha alısıklar ve illakı burada bır staj yapmak daha degerlı 2.sebebim ise Türkler daha yardımcı oluyorlar ve Türklerle baslamak bana daha mantıklı geldı.Ayrıca bu bence cok onemlı bir şey eğer red cevabı gelırse ki gelıcek inanın bana mesaj gonderdıgınız kısıyle ılıksı kurmaya calısın.Ne demek yanı bu sorular sorun demek ıstıyorum.Mesala cerrahi nasıl orada girmek zormu hıpaa ne felan diye.Bu sorular hem merak ettiklerinizi öğrenmenizi saglıcak hemde o kısıyle ılskı kurmanıza ve yakınlasmanıza yardımcı olucaktır.Bu arada sunuda eklemek ıstıyorum girdiğiniz sitede eger tütk doktorun email adresi yoksa ne yapıcaksınız?buradada 2 taktık var ilki yayınlarına bakın illaki birinde email adresi vardır yada doktorun adını soyadını googlede arattırın.Mesala ben boyle arattırırdım arda akoluk md Yeditepe universty buradan bir şey cıkmazsa email ekleyın sonuna.Ben boyle cogunu buldum 1. yola pek basvurmadım bıle yanı.Son olarak bu mesajlardan alıcagınız cevaplar moralınızı bozucak karamsarlıga gırıceksınız kımısı sıze bırdaha bana mesaj atma dıyıcek kaba bır sekılde bır no yazıcak sadece kımısı uzun uzun imkansızı acıklıyıcak pes etmeden devam etmek lazım.
4.Yararlı birkaç site
Arkadaslar buraya benım kullandıgım bırkac sıteyı koymak ıstıyorum bu siteler hakkında birkac yorumda yapıcam tabıı sahsı fıkırler bunlar.
services.aamc.org/eec/students/
her yerde işiniza yarıyıcak bır yere kayıt etsenız ıyı olur bence.Cok yararlı oluyor.
health.usnews.com/health/best-hospitals
Bu sitede a-z ye Amerikadaki bütün hastaneler var.Kac yataklı oldugu ,1 sene içinde kac hasta girdiği kac hastanın taburcu oldugu kac dogum yapıldı,yeri,resmi sitesi her şey var bu sitede oldukca kullanışlı
umartariq.com/index.php?q=node/105
Arkadaslar bu site bir Hintlinin sitesi oldukca bilgili gorunuyor bu adam bence eger tüm siteyi okuduysanız ve yabancı bırkac kısıdende bilgi almak istiyorsanız iyi bir site
www.turkofamerica.com/index.php?option=c...ent&task=view&id=481
Amerikadaki bir türk kurluşu pek fazla kullandıgımı söyleyemıcem
www.turkofamerica.com/index2.php?option=...tent&do_pdf=1&id=499
burayı işte cok kullandım bu liste cokk onemli bence new yorktaki doktorların lıstesi
brans brans ayrılmıs oldukca kullanıslı bence benım cok ısıme yaradı
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/
birtürlü kullanamadım bu siteyi.Doktorların yayınlarının oldugu bır sıte
www.prep4usmle.com/forum/thread/3253/
Kullanıslı bır sıte bırcok onemlı bılgı var ancak tabı bu siteleri usmleforumun tamamını okuduktan sonra kullanmanızı tavsiye ederim
europass.cedefop.europa.eu/europass/home...s+CV/navigate.action
Tabii cv de hazırlamak gereklı ben europass kullanıyorum bence fena degıl sımdılık ısımı goruyor
www.medgraduate.com/static/obsfriendly.html
işe yarar bir site
www.facs.org/residencysearch/search/search.html
cok güzel bir site ben cok kullandım bu siteyi amerikadaki butun cerrahi programları var eyalet eyalet
hürriyette bir liste var ancak suan bulamıyorum.İçinde amerikadaki butun doktorların email adreslerı var bulunca buraya koymayı planlıyorum ayrıca bır sıte daha vardı onuda bulunca eklıyıccem
5.SSS
Arkadaslar buraya cogumuzun aklına takılan bırkac soru koyuyorum bunların bazıları bana soruldu bazıları okulda bazıları forumda bazılarını ben begendım ve eklemek ıstedım
Stajlar sırasında nerede kalıcaz?
Arkadaslar bu staj ıcın gıdıcegınız yere gore degısır mesala
Bana gelen bir mesajı yazıyorum buraya
RE: summer at UCSF




Yanıtla


Partridge, Colin
Kime: bana
ayrıntıları görüntüle 04 Eki (12 gün önce)
Dear Arda,

I'll need to do some checking about official requirements and restrictions. Also about accommodations if by that you mean you will need a place to stay while here. I am sorry that there are all these details imposed by the University

Another thought is to hook up with Emin Maltepe, one of our neonatologists who is more lab oriented. Between the two of us (he is Turkish, which might be a nice connection for you), we may be able to make a good summer schedule for you.

I will contact him, and also find out more about our university restrictions which are a bit difficult. Also will you need a lab or clinical research project? Do you need funding for this to be possible? Do you know anyone in SF who might be able to offer you a place to stay?

Regards, and I will try my best to give you more information in a subsequent e-mail.

Colin Partridge
think that it would be fine for you to come to San Francisco General and the University of California San Francisco to observe this coming summer. My only concern is that you be aware that SF is expensive. It is also important that your English--which seems fine--is able to keep up with the relatively rapid pace of teaching rounds in the NICU.

We've had medical students observing in both nurseries and I think that they have had good experiences.

I don't know my schedule that far in advance but we can talk more details is this works out for you.

My best regards to you and especially to Pinar, who is a wonderful example of neonatology developing in Istanbul.

arkadaslar gordugunuz gıbı bu mesajlarda calıfornıada nerede kalıcan gıbı ıfadeler gecıyor ama mesala yale ve mayo clınıc yurt gıbı bır yerde kalmana ızın verıyor tabı bu sitelerinde yazan.Sonuc olarak bu kalıcak yer olayı yerden yere degısir
Ben bu iş için ne kadar para odicem?
Arkadaslar buda gıdıcegınız yere adamına gore degısen bır kavram mesala Harvard da staj 3000 dolar ancak ulaş abi bedavaya yaptı gıbi bazı yerler bedava bu oldukca degısen bır kavram.
Okulumda bu stajlar kabul edilecek mi? Ve Ben cerrahi düşünüyorum pediatri ne işime yarıcak?
Arkadaslar bu benımde dustugum bır hata robotık cerrahi ne işime yarıcak dıye sormustum ulaş abiye.Ancak bu oldukca yanlış bır dusunce cunku sen oraya aslında bırseyler ogrenmeye degıl tanısıklık ıcın kendını sevdırmek ıcın lor ıcın gıdıyorsun.Ve yukarıdada soyledıgım gıbı asıstan alımından sorumlu kısılerın acıklamasında Cerrahi istiyorsan pediatri felanda yap o konulardada bılgın olsun dıyor.1.soruya gelelım aslında cevabı verıldı ancak ben genede tekrarlamak ıstıyorum bu konu hıc onemlı degıl kabul edılmıs edılmemıs sayılmıs sayılmamıs biz oraya bence bırseyler ogrenmeye gıtmıyoruz.Tanısıklık ıcın gıdıyoruz eger bırseyler ogrenmek ıstesem kendı ulkemde hastaya dokunabılecegım bır yerde dolu sey ogrenırım.
yaz haricinde de kışın mesela yada bahar aylarında falan clerkship ayarlayıp gitmek mümkün mü??
Okul zamani disinda yapilan stajin adi clerkship pek olmaz genelde. Observership olur. Clerkship demek sanki gittigin hastanenin ogrencisi gibi olmak demek. Yani hastalara dokunursun. Burdaki intern gibi kendisinden belli seyler beklenir ve bunun disinda burdaki stajyer gibi az-cok ders de gorur. Yani ordaki 3. sinif ogrencileri ile beraber ayrim olmadan onlarin yaptiklarini yapar. Ama observer olarak gidip pek cok kisi orada hastalara dokunmak icin gereken guveni oradaki doktorlara verir ve ileride bunu clerkship/externship gibi gostermeyi dener. Ama okul zamani gideceksen okulundan yonetim kurulu karari aldirman gerekir. Bir dilekce ve ekinde kabul mektubu ile okulun egitim komisyonuna basvurursun. Karar ciktigi taktirde stajin her sekilde sayilir. Ne kadar sure ile yurt disi staj yapabilecegin okulun yonetmeliginde belirlidir. Bu benim bildigim en az 1 ay olmakla beraber bazi okullarda sinirlama yoktur. Ancak dondugunde orada bulunduguna dair bir mektubu okuluna sunmalisin. Bu arada yonetim kurulu kararini ilerisi icin iyi saklamani tavsiye ederim. Eger ogrenci isleri trascriptine stajin karsisina okul adi yazarsa o belgeyi ingilizceye cevirtmen gerekecek ki kredi transferini ECFMG sertifikasi alirken belgelemen kolay olsun. Bir de benim ve pek cok kisinin yaptigi bir yanlisi sen de yapma diye sunu da soyluyorum. Staji basvurunu basvuru formlari doldurup postaya vererek ya da e-maille yapma. Kabul sansi boyle cok cok dusuk. Bunun yerine okulunda sevdigin, yardimsever, Amerika tecrubesi hocalarindan yardim iste. Hemen staj ayarlanir. (serkanbe ve drmehmetfatıh arasındakı konusmadan alıntı)

Arkadaslar sımdılık bunları yazabılıyorum.Cunku cok yoruldum maalesef ancak eger ıse yaradıgını gorursem devam etmeyı planlıyorum.birde stajlardan sonra deneyımlerımı yazmayı planlıyorum.Günlük tutucam stajlar sırasında.Biliyorum birazcık uzun oldu ancak stajlarla ılgılı herseyı bırlestırıp tek baslık altında toplamaya calıstım.Dilim dondugunce anlattım deneyımlerımı taktıklerımı.
Herkese saygılar ve umarım faydalı olur
The following user(s) said Thank You: umc, hejar, tulane, helzeyel

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.207 seconds