Topic-icon "Amerika'da klinik deneyim" (Clinical Experience in the US) ne anlama gelir?

13 years 1 month ago - 13 years 1 month ago #1 by umc
ABD'de klinik deneyim (USCE) ve bunun nasıl elde edileceği konusu gerçekten ABD'de tıpta uzmanlık yoluna girmek için gerekli en önemli basamaklardan birisidir. Bu konuya ne kadar zaman ve enerji harcansa yeridir, boşa gitmez. Bu konunun detaylarını ıStaGöz kursunda saatlerce anlatıyoruz, işliyoruz. Kılı kırk yardıran detayların hepsine burada girmek mümkün değil ama sadece bazı terminolojiye açıklık getirmek istiyorum.

USCE denildiğinde akla :

1.Staj / Clerkship (öğrenci olarak kabul edildiği için teknik olarak "hands on" bir tecrübedir, adına gözlemcilik denmesi bunu değiştirmez)

2.Gözlemcilik / Observership (externship de denilebilir, "hands on" da olabilir)

3.Aktif hekimlik yapılması (externship de denilebilir, "hands on" olacaktır.)

Bunlardan 3. maddenin başarılabilmesi çok zordur, neredeyse imkansızdır. O nedenle başvuru şartı olarak "1 yıllık USCE" istiyoruz diyen bazı programlar aslında bunun imkansız olduğunu bile bile "sizi almak istemiyoruz" cümlesini tersinden kurmaktadırlar. Şayet ABD'de uzmanlık yoluna yapılan yabancı başvurular (IMG) zaten ABD dışından yapılmaktadır ve ABD içinde daha önceden bu kadar uzun herhangi bir hekimlik tecrübesi zaten bu grup için söz konusu bile değildir. Bu paradoks nedeniyle pratikte 3. madde pek mümkün değildir, ve pratik anlamda USCE denildiğinde gerçekçi olarak 1 ve 2. maddelerden bahsedilmektedir.

Ve de, hayır, araştırma tecrübeleri "USCE" kapsamına girmez, "işe yarar" tavsiye mektubu yaratamazlar, ancak bazen ve çok uzun süreli başarılı araştırma tecrübeleri sonucunda çıkan yayınlarla süslenen bir tavsiye mektubu etkili olabilir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: sultans, tulane
The topic has been locked.
More
13 years 2 months ago #2 by sultans
Bu soruya cevap gelmeyecek anlasılan :(

İstagöz de bu sorunun cevabını bulabiliriz değil mi? :blink:
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago #3 by kerim
ERAS aracılığıyla asistanlık başvurusu yaparken online olarak hazırladığınız CV formatında, araştırma ve klinik deneyim farklı başlıklar altındadır.

Bununla birlikte klinik çalışmanın kendi içinde bir çok farklı türü vardır. Tamamen hastalarla içiçe, klinik ortamda oldukça fazla zaman geçirerek bir çalışmanın içinde yer alabileceğiniz gibi; masa başında, dosya üzerinden retrospektif çalışma da yapabilirsiniz.

Bu gibi farklardan dolayı acaba Klinik Çalışma USCE kapsamına girer mi diye merak ediyorum.

Dr.Kerim Karaoğlu
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago - 13 years 3 months ago #4 by sultans
Sevgili Kerim;

Neden klinik arastırma bir USCE olmasın ki?
Bunu size ne düşündürttü merak ettim dogrusu?
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago #5 by kerim
USCE (United States Clinical Experience) kavramı içine staj (clerkship) , gözlemcilik (observership) ve yine bir nevi gözlemcilik kategorisine sokabileceğimiz 'externship' girer.

'Hands on' veya 'hands off' olmalarından bağımsız olarak, bu farklı statülerin her biri Amerika'da Klinik Deneyim kategorisine girerler.

Benim buraya ek olarak sormak istediğim soru ise şu:

Klinik Araştırma (Clinical Research), Amerika'da klinik deneyim (USCE) kapsamına girer mi?

Dr.Kerim Karaoğlu
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago - 13 years 1 month ago #6 by cenan
Bazı üniversiteler, bazı bölümlere img olarak başvurabilmek için genellikle 6 ay veya daha fazla "Amerika'da klinik deneyim" (Clinical experience in the United States) sahibi olma koşulu arıyorlar.

Örneğin: meded.dom.wustl.edu/applicants/application-requirements

Burada bahsedilen klinik deneyim neleri kapsamaktadır? Gözlemcilik bir klinik deneyim olarak sayılır mı? Eğer sayılmazsa sözü edilen bu deneyim nasıl elde edilebilir?
The following user(s) said Thank You: umc
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.298 seconds