Topic-icon Asistanlık eğitimi sırasında Amerikali asistanlar ile yabancı asistanlar arasında herhangi bir ayrım yapiliyor mu?

14 years 4 weeks ago - 14 years 4 weeks ago #1 by umc
eguerre yazan:

Ben pek tahmin etmiyorum ama yine de sormak istedim. Asistanlik egitiminde profesorler tarafindan yabanci doktorlara karsi olumsuz bir tavir sergileniyor mu?


Çok güzel bir soru teşekkür ederim.

Böyle bir ayrım söz konusu değildir. Bu çok öznel bir soru olduğu için cevabı neye göre verdiğimin referansını vermem gerekir. Asistan olarak çalıştığım Cleveland Clinic ve Johns Hopkins Hastanelerinde Amerikalı olmadığım için bir ayrımla karşılaşmadım. Çalışma esnasında yani kabul edildikten sonra bu tip bir ayrım pek hissedilmez ancak bu ayrım çok nadir hallerde hissedilebilir. Örneğin baş asistanlık seçimlerinde kendini gösterebilir. Kurum içinde çalışırken ben asistan kapasitesinde çalıştığım iki kurumda da böyle bir ayrım kişisel olarak hissetmedim.Ancak asistan kabul aşamasında Amerikalılar kesin olarak yabancıların önünde tercih edilirler. Bu açıktan yapılmaz ama aynı kuruma başvuran amerikalı ve yabancılar arasından amerikan okullarından mezun olanlara açık bir ayrıcalık ve öncelik sağlanır. Ben hem Johns Hopkins Hastanesinde hem de Cleveland Clinic Hastanesinde asistan seçme kurullarında bulundum, elimde yüzlerce başvuru dosyası geçti ve bunun ötesinde başvuruların detaylarına ait elimde çok sayıda belge var , bu belgelere dayanarak söyleyebilirim ki başvurularda yabancı okul mezunları açıktan telafuz edilmese de kesinlikle ikinci planda değerlendirilmektedir. Bu eleştirilecek bir şey midir? Sanmam. ABD hastanelerinin ABD'li mezunlara öncelik tanımasında bir yanlışlık olduğunu sanmıyorum. Ama bu bizim tarafımızdan bilinmeli midir? Evet ! Çünkü ABD'deki sistemi iyi anlamayanlar ABD'nin dünyadan büyük bir ilahi adalet çerçevesinde doktor ithal ettiğini düşünmektedir. Bu doğru değildir. ABD sistemi ihtiyacı oranında doktor ithal eder, ihtiyacı olan alanlara , diğer deyişle ABD okullarından mezun olan hekimlerin dolduramadığı bölümlere yabancı hekimleri almaktadır.
Bu basit gerçeği iyice anlamak gerekir. Ancak dediğim gibi asistanlık aşamasından sonra herhangi bir ayrım yapıldığına ben kendim de tanık olmadım, çalıştığım kurumlarda yapıldığını da duymadım. Umarım bu açıklama bu öznel soruya yanıt verebilmiştir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
14 years 1 month ago - 13 years 8 months ago #2 by eguerre
Ben pek tahmin etmiyorum ama yine de sormak istedim. Asistanlik egitiminde profesorler tarafindan yabanci doktorlara karsi olumsuz bir tavir sergileniyor mu?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.205 seconds