Topic-icon ABD'De ihtisas yapmanın olumlu yanları nelerdir?

14 years 4 months ago - 13 years 6 months ago #1 by umc
ABD'de uzmanlık eğitimi almanın hiç şüphesiz çok fazla olumlu yanı vardır. Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz :

-Eğitimin standardizasyonu
ABD'de uzmanlık eğitim sistemi ACGME denilen bir kuruluş tarafından bütün ABD çapında senelik olarak denetlenir. Bu sistemin amacı aynı uzmanlık programında eğitim alan tüm hekimlerin birbirilerine eşdeğer eğitimi aldıklarından emin olmak ve bunun devamlılığını sağlamaktır. ACGME kriterlerine göre cerrahi eğitimi yapan iki ayı bir kurumu karşılaştırırsak, falanca cerrahi programını bitiren bir hekimin yapmış olduğu falanca ameliyat sayısı ile bir diğer eyaletteki başka bir programı bitiren bir hekimin yapmış olduğu ameliyat sayısı birbirine çok yakın olmak zorundadır. Bu tip bir standardizasyonun sağlanması, yetişen en kötü hekimin bile asgari kalitelerini ve becerilerini garanti eder. Bu da sistemin topyekün olarak kalitesini yükseltir.

-Çalışma kalitesi ve doktorun sağlık sistemindeki rolü

ABD'deki sistemde hekimlerle çalışan yardımcı elemanların, hemşire, "case manager", sosyal hizmet uzmanı, hasta bakıcı vs. görevleri çok net olarak belirlenmiştir. Hekimler kendilerine çizilen net sınırlar içinde sadece hekimlik pratiğinin gereklerinden sorumlu tutulmaktadırlar. Ülkemizde ve mutlaka başla ülkelerde de bunun çok güzel örnekleri olsa da, ABD'de sistemde bunun daha net bir şekilde düzenlendiği kanaatindeyim. Bu çalışma sistemi her ne kadar sağlık sistemı maliyetini çok artırsa da (işin o kısmı ayrı bir sorun tabii) hekimlik pratiği açısından bakıldığında uzun vadeli olarak verimi çok artırmaktadır ve daha nezih bir çalışma ortamı yaratmaktadır.

-Çalışma saatleri kısıtlanması
ABD asistan hekimler haftada 80 saatten fazla çalışamazlar, 30 saatten fazla kesintisiz olarak hastanede kalamazlar, 4 günde birden daha sık nöbet tutamazlar. Her asistan ABD'nin neresinde olursa olsun, günlük olarak hastaneye giriş ve çıkış saatlerini kendisine verilen bir deftere ya da bilgisayardaki ortama kaydetmekle ve bunları senede bir defa olmak üzere ACGME adlı kuruluşa bildirmek zorundadır. İhlal eden programlar kapatılır. (Ornek Johns Hopkins Dahiliye 2009-2010 6 month probation) Bu kurallar sayesinde asistanlar kurumlar tarafından istismar edilemememektedirler bu da eğitim ortamının kalitesini çok yükseltmektedir.

-Akademik olanaklar

ABD Devleti her yıl ulusal sağlık enstitüsü (NIH) aracılığıyla milyonlarca doları araştırma için hibe etmektedir. Bu sayede devlet elinden çıkan bu para üniversitelerin ve hastanelerin kasalarına girerek buralardaki araştırma olanaklarını artırmakta ve araştırma kültürünü sürekli canlı tutmaktadır. Bu nedenle araştırma olanakları ve akademik fırsatlar açısından ABD sistemin üstünlükleri vardır.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: Hell_Spawn, mrvozy, yasemenk
The topic has been locked.
  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.225 seconds