Topic-icon "clinical research", "research assistant", "research coordinator", "observer" terimleri nelerdir?

13 years 6 months ago - 12 years 7 months ago #1 by umc
Ayrıca bu konuyla beraber okunması gereken başka bir KıSKaÇ başlığı :

ABD'de staj nedir, ne degildir?

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: sultans
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago - 13 years 6 months ago #2 by umc
Clinical research : klinik araştırma demektir, diğer deyişle hastalarla araştırma yapmak demektir, bu pozisyonda çalışanlara da "clinical research assistant" denir.

Research assistant : araştırma yapan ya da yapana yardım eden kişi. Hekim olabilir de olmayabilir de...

Research coordinator : araştırma laboratuvarında, ya da araştırma yapan "PI" ın yanında (principal investigator), ya da araştırmanın PI'ının çalıştığı bölümde kalıcı ya da geçici görevde çalışan sekreter. Bu posizyon bazen eleman yokluğunda IMG hekimler tarafından da doldurulur, bu hekimlerin çalışmada ismi geçer. Esnek bir terim, değişik kişiler ve posizyonlar için kullanılabilir.

Observer / "shadowing physician" : Gerçek anlamıyla bir öğrenci "observer" olamaz. "Stajyer" olabilir, ve yaptığı işe "clerkship" denmelidir. Bunu bu şekilde yanlış kullanan çok sayıda kurum da vardır ama bu tesadüf değildir kasıtlı yapılmaktadır. Öğrenciyi kabul eden kurum felsefe olarak "öğrenci" statüsünde kabul etmek zorundadır, çünkü o kişi öğrenci değilse nedir, hekim de değildir, sokaktan geçen insandan farkı kalmaz eğer "tıp öğrenciliği" vasfını kabul edildiği kurumda saydırmıyorsa. Kurum eğer öğrenciye öğrenci demiyorsa, doktor da diyemez, o takdirde diyebileceği hiçbir şey yoktur, ve böyle bir durum söz konusu olamaz. O nedenle kurum yasal platformda da, tıbbi platformda da öğrenciyi "clerkship" e kabul etmek durumundadır, öyle de yapmaktadır. Ama resmi olarak bunu telafuz edip de evrakla uğraşmamak ya da clerkship programının mecburi gerekliliklerini yapmak zorunda kalmamak için yabancı öğrencilere "sizi observer olarak kabul ettik" diye gerçek olmayan bir durum yaratıp bunu da karşıya kabul ettirmektedirler. Özetle, gözlemcilik öğrencinin yapabileceği bir durum değildir, öğrenci teknik anlamda "hands on" olmak zorundadır, bunun başka bir yolu yoktur, olamaz. Bu sebepten öğrencilerin durumu "clerkship" kapsamında "hands on" tecrübelerdir. "Shadowing" terimi öğrenciler için de kullanılır, bu terimin kullanılması kişiyi otomatik olarak "observer" yapmaz. Yalnızca mezun hekimler "observer" olabilirler.

Sorulan diğer sorularla ilgili olarak ; her zaman, her türlü posizyona başvurmak için açık olmak gerekir, gizli ajandalar yapmaya gerek yoktur. ABD'deki tıbbi ilişkiler sistemi mümkün olduğunca açıklığa tolerans gösterir. Ne yapmak istiyorsa kişi o yönde bağlantılar kurmalı ve isteklerini açıkca belirtmelidir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: eguerre, sultans, irem, tubuk
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago - 13 years 6 months ago #3 by irem
Bu konuyu ben de merak etmekteyim,şu anda yaz stajı için Amerika'dayım,buradaki pozisyonum observer olarak adlandırılıyor(hoca hastalara bahsederken observer yada 'they are shadowing me' diye bahsediyor.Şu an yani clerkship yapmıyorken,step 1 almamışken,mezun bile değilken,research asistant pozisyonuna başvurmak doğru mudur yani başvurmak derken ağız aramak,bir çeşit yol yapmak gibi.(ilerisi için bir kapı açabilir mi?)
Bir de şöyle bir enteresan durum var burada;gördüğüm tüm research coordinator'lar usmle steplerinin hepsini almış ama çeşitli sebeplerle burada hekim olarak kabul alamamış,çeşitli ülkelerden gelen tıp fakültesi mezunları,dolayısıyla yabancı hekimlere destek olmak isteyebilirler gibi geliyor,ne dersiniz acaba?
The following user(s) said Thank You: tubuk
The topic has been locked.
More
13 years 9 months ago #4 by bozkan
evet kesinlikle ,bir araştırma pozisyonunda çalışmak
The topic has been locked.
More
13 years 9 months ago #5 by deniz
"Clinical Research" ile kastetmek isteğiniz "research assistant" pozisyonları mı??

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The topic has been locked.
More
13 years 9 months ago - 13 years 6 months ago #6 by bozkan
Amerika da clinical research programlarına başvuru yaparken program kordinatörlerine mi mail atmalıyız ?
Observerlik programına başvuru sırasında bölüm kordinatörleri ve ya CME ofislerinin bu işler için doğru yer olmadığını söylemiştiniz .
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.277 seconds