- Posts: 15
- Thank you received: 14
USMLE ve TUS'a beraber çalışılabilir mi?
Please Log in or Create an account to join the conversation.
Please Log in or Create an account to join the conversation.
Please Log in or Create an account to join the conversation.
Arkadaşlar bu konu daha önce konuşuldu mu bilmiyorum ama sorma ihtiyacı hissettim. USMLE ve TUS'a beraber çalışılır mı? Biraz açayım isterseniz... Ben açıkçası USMLE olayını TAMAMEN asistanlığa bırakmaya karar vermiştim. Ancak asistanlıklarının son senelerinde olan ve ECFMG sertifikasını alan 1-2 kişiyle dün yaptığım konuşmadan sonra bir süredir içinde olduğum karar süreci son noktaya geldi. Öğrendiğim kadarıyla asistanlıkta bu iş için zaman bulmak pek de kolay değilmiş. Hele bir de üniversite hastanesinde çalışacaksanız (ki ben öyle düşünüyorum) hiç değilmiş... Yaptığım bu konuşmadan sonra Amerika'da asistanlık YAPMAYACAK OLSAM BİLE, ECFMG sertifikasını almaya karar verdim. Dolayısıyla aklıma benim dönemimde olan pek çok kişinin de aklına gelebilecek olan bu soru geldi. Yani USMLE ile TUS'a beraber çalışılır mı ya da USMLE çalışması TUS'da en azından 60 puan almak için yeter mi vb... Özellikle bizim hastanede intörnlerin çok sıkı çalıştırıldığı düşünülürse benim önümde geriye bir tek bu sene kalıyor. Sizden gelecek her türlü tavsiyelere açığım. (Bu arada konuştuğum bazı kişilerden USMLE çalışmasının TUS için de mutlaka işe yarayacağını da duydum ama sizlerin de fikrinizi almak isterim)
USMLE Sınavları ile TUS arasındaki temel fark, USMLE sınavlarını geçen kişinin herhangi bir pozisyona yerleşme garantisi yoktur. BU sınavlar kalın bir başvuru dosyasının bir parçasıdır. Bu sebepten USMLE sınavlar doğası gereği bir ekarte etme veya eleme sınavı değildir. Oysa TUS sınavının sonucu kişiye direk olarak bir pozisyon ve kadro sağlamaktadır. Bu nedenle bu sınav doğası gereği bir ekarte etme ve eleme sınavıdır. İki sınav arasında derin anlayış farkı buradan kaynaklanır. USMLE sınavlarının sonucunun tek başına bir şey ifade etmememesi bu sınavın içeriğinin elemekten çok ölçme yapmaya yöneltmiştir. Oysa TUS sınavı içeriği bunun tam tersidir. Sınav sonucunun direk olarak başarı getirmesi ve bunun bütün diğer faktörlerden bağımsız olması sınav içeriğinin elemeye yönelik olmasını kaçınılmaz olarak doğurmuştur. İşin en genel haliyle bu iki sınav birbiri ile karlılaştırılamaz, ama çok sıklıkla karşılaştırılmaktadır. Zorluk açısından karşılaştırıldığında yukarıda açıklanan temel felsefe farklılığı nedeniyle TUS sınavı USMLE'den içerik olarak ve tarz olarak daha zordur, amacı elemektir, sorularının zorluk tasarımı çan eğrisine uymak durumundadır. Diğer deyişle bir sene soruların yapılma yüzdesi çan istatistik dağılımını bozuyorsa diğer sene sorular zorlaştırılarak benzer standart sapmanın yakalanılmasına çalışılır. Her sene daha çok yapılan sorular kaçınılmaz olarak seneden seneye zorlaşır. Oysa USMLE tarihsel olarak hiçbir zaman eleme amaçlı uygulanmadığından uygulamaya konduğundan beri uygulama ve iöçerik değişiklikleri dışında soruların tarzı ve zorluğu çok değişmemiştir. Zaman içinde daha kapsamlı bir hale geldiği doğrudur ama soruların elemeye yönelik bir tarzı yoktur ve bu nedenle daha kolay bir sınav olarak yorumlanabilir. Hal boyleyken TUS'a layikiyla calisan bir kisinin USMLE soru kitaplarindan yapacagi guncellemeler USMLE den yuksek puan almaya yetmelidir.
deniz yazan:
TUS un daha detay ve kapsamlı olduğunu düşünüyorum, mesela Tus' un kliniği usmle step 1 sorusunu yaptırır.. Sadece TUS a çalışmak, USMLE den sertifika alacak bir puan almaya yeter. Bu sene bizim intörnlerden bir arkadaş TUS dersanesine gitmesine rağmen, sadece genetik ve behavioural science si başka kaynaktan çalışıp, step 1 den 84 aldı..Ama amaç Amerika da asistanlık ise ve 90 üstü bir puansa o zaman ayrı tutulmalı diye düşünüyorum. TUS için de mesela kadın doğum istiyorsanız sadece USMLE yetmeyecektir. Daha Stepleri almadan ve TUS a girmeden konuşmak pek doğru değil, ama çeşitli deneyimlerden takip ettiğim kadarıyla bu şekilde..
Sadece TUS'a calismak denizin soyledigi gibi USMLE ye yeterli olmaz, cunku anlayis olarak iki sinav birbirinden farklidir, icerik olarak da USMLE TUS'tan bazi noktalarda ayrilik gosterir.
Kadin dogum ABD'nin buyuk acigi olan alanlardan birisidir, bol kadro acar, ve yabanci hekimlere bagimli bir durumdadir. Bu nedenle kanimca girilmesi daha rahat kabul edilen dahiliye, pediyatri, genel cerrahi. psikiyatri ve noroloji gibi branslarin kategorisinde yer alir.
ABD'de asistanlik basvurusu surecinde USMLE puanlarin sanildigi kadar onemi yoktur cunku USMLE bir eleme sinavi degildir ve TUS gibi tek basina kadroyu garanti etmez, sadece basvuru dosyasinin bir parcasidir ve bu dosyayi degerlendirecek kisi her kimse onun USMLE skoruna atfettigi onem kadar degerlidir. Bu da cok degiskenlik gosterir. BAsvuruyu kuvvetlendirmenin en garantli yolu USMLE sinavlarina abanmak degil, iliskiler kurarak guclu referans mektuplari almak ve kisisel iliskileri devreye sokmaya gayret etmektir.
Please Log in or Create an account to join the conversation.
Please Log in or Create an account to join the conversation.
Please Log in or Create an account to join the conversation.